Co wyróżnia kawę brazylijską?

Brazylia to jeden z największych na świecie producentów kawy. Dowiedz się co wyróżnia brazylijskie uprawy i jak smakuje kawa pochodząca z Brazylii.
Położenie geograficzne Brazylii sprawia, że jest to świetne miejsce do uprawy kawy najlepszego gatunku.

odziez dla gastronomii

Źródło: sklep.empak.com.pl

Dlatego Brazylia to od około 150 lat jeden z największych producentów kawy.

Na niniejszej stronie jest sporo użytecznych wiadomości, ale szybko sprawdź także dodatkowe szczegółowe informacje serwis separatorów. One również są bez dwóch zdań warte zainteresowania.

Główne obszary uprawy ziaren kawy to Santos, São Paulo oraz Minas Gerais. Ciepły klimat, dużo słońca oraz górzyste tereny – to znakomite warunki do produkowania wysokogatunkowej kawy brazylijskiej. Poprzez wymienione czynniki odmiany kawy z Brazylii cieszą się dużym zainteresowaniem. W Ameryce Południowej właściwie jedyną konkurencją jest kolumbijska kawa. Kawa saeco serwis warszawa brazylijska jest zazwyczaj łagodna w smaku, delikatnie orzechowo-czekoladowa, średnio mocna o małej kwasowości. Jest znakomita sama w sobie oraz idealna do uzupełnienia mieszanek. Można ją przyrządzać zarówno w tradycyjnej kawiarce, jak i ekspresie ciśnieniowym.

Gatunkami najczęściej produkowanymi w Brazylii są arabica oraz robusta. Aktualnie Brazylia wytwarza niemal jedną trzecią wszystkich przeznaczonych do sprzedaży ziaren arabiki i robusty. Popularną odmianą kawy pochodzącą z Brazylii jest Burbon Santos (popularnie zwana również Santos). Charakterystyczne cechy tej kawy to owocowy i kwaskowaty smak. Następnym popularnym gatunkiem jest Rio. Kawę Rio wyróżnia zaskakujący posmak określany jako “medyczny”, przypominający jodynę.

Wyjątkowy posmak jest skutkiem rozwoju mikroorganizmów na ziarnach kawy. Miejscem, w którym możemy kupić taką kawę jest palarnia kawy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*