
Czarną herbatę zalewamy wrzątkiem w drugim stadium wrzenia, czyli wtedy kiedy woda jest biała. O ile zalejemy czarną herbatkę wodą niedogotowaną bądź wodą przegotowaną bez pęcherzyków powietrza, napar zgubi swój głęboki smak i aromat. Czarną herbatę parzymy około 3,5 do 4 minut, czasem krócej, w zależności od tego, z jakim rodzajem czarnej herbaty mamy do czynienia. Szlachetne, najlepsze czarne herbatki parzy się krócej – 3 minuty.
Teraz zdołamy wyróżnić sporo rodzajów czarnej herbaty. Jeżeli ciekawi nas najlepsza czarna herbata (np. kupiona tutaj: ), to bezspornie przypadnie nam do gustu Terry Lapsang Souchong. Herbata ta pochodzi z Chin oraz parzy się ją ledwie 2 – 3 minuty. Ma nadzwyczaj intensywny smak, nierzadko jest dołączana jako dodatek do innych herbat.
Absorbuje Cię ta tematyka? Kliknij ten odnośnik oraz przeczytaj, jak podszedł do tego zagadnienia inny redaktor w treści swego postu!
Nadzwyczaj wyborną herbatą jest także herbata Yunnan. Najszlachetniejsza jej odmianą jest Yunnan Golden, lekko słodki napój, jaki bezspornie zachwyci nas swoim świetnym smakiem. Dobra czarna herbata to też liściasta herbata Assam Leaf, jaka wywodzi się z Indii. Herbata ta cechuje się niezwykle wyrazistym smakiem, w wielu przypadkach wolno w niej wyczuć korzenny posmak oraz subtelny orzechowy aromat.

Herbaty tej nie można przechowywać dłużej aniżeli dwa lata. Zapaleńcy dobrej czarnej herbaty z pewnością powinni także spróbować herbaty Ceylon Dimbula, jaka pochodzi ze Sri Lanki. Wolno ją podawać z mlekiem, śmietanką czy cytryną, jej napar ma czerwonobrązowy kolor, zaś sama herbata cechuje się świeżym, subtelnym smakiem.
Te informacje wciągnęły Cię zupełnie? Jeżeli tak jest, to przeczytaj więcej tort na zamówienie warszawa danych na innych witrynach – znajdziesz je, klikając w link znajdujący się poniżej.
To ledwie kilka wyśmienitych i wonnych herbat, których warto spróbować – kup teraz na . Polecamy także skosztowanie herbaty Keemun, jaka jest dzisiaj uznawana za najlepszą herbatę na świecie. Cechuje się bogatym, nieco dymnym smakiem.