
Nadwyżka cukru wywołuje otyłość, wysokie ciśnienie krwi, cukrzycę, choroby serca, anemię, osłabienie odporności, próchnicę. Przyczynia się do powstania opryszczki, zakażeń drożdżycowych, raka, zaburzeń miesiączkowania, impotencji. Osłabia umysł, pobudza nerwowość, rozdrażnienie. Dla ludzi ,którzy lubią słodycze mamy dobrą wiadomość: są zamienniki, jakie możemy bez skrępowania (lecz też roztropnie) używać w zastępstwie białego cukru. Pierwotnym z nich jest miód, który pomimo poważniejszej kaloryczności zawiera zaufane minerały i enzymy, a więc nie zaburza stabilności mineralnej organizmu człowieka.
Zainteresowały Cię wątki opracowane w tym wpisie? Czujesz jednakże braki? Zatem zapraszamy do kolejnej witryny – naciśnij tu torty legionowo i przenieś się tam.
Bardzo poprawny jest także syrop klonowy, o gęstej konsystencji, który zawiera sole mineralne i witaminy z grupy B, niacynę i kwas foliowy. Kolejny towar to syrop z agawy, który jest potężnie wolniej przyswajany. Mieści w sobie dużą ilość inuliny, czyli normalnego probiotyku oraz poprawia pracę przewodu pokarmowego. Gdy nie chcemy korzystać z wyżej przytoczonych zastępników i w dalszym ciągu zmagamy się z dylematem czym zastąpić biały cukier (klik!), możemy skorzystać z ksylitolu.
Uzyskiwany jest zazwyczaj z brzozy, jest jednakowo słodki jak jego biały odpowiednik, jednak ma plus minus 40% kalorii mniej. Będzie zdumiewający dla jednostek na diecie, pomocnie wzmacnia układ immunologiczny i broni przed uporczywymi chorobami.
Przebywając w towarzystwie bliskich czy też gości zajmijmy się rozmową – wtedy także nie będziemy myśleli o słodkościach.