Cechy oleju kokosowego

Olejek kokosowy odnalazł użycie tak w kuchni, jak również w kosmetyce dzięki swym cechom zdrowotnym a także pielęgnacyjnym. Olej kokosowy jest najlepszym środkiem na odchudzanie. Pomaga bowiem pozbyć się otyłości (szczególnie tej brzusznej), bowiem nie odkłada się w postaci niepotrzebnego tłuszczyku, lecz jest wykorzystywany do wytwórczości energii. Sprawdź, jakie jeszcze własności ma olej kokosowy.

Olej kokosowy znalazł użycie zarówno w kuchni, jak także w kosmetyce dzięki swoim własnościom uzdrawiającym i pielęgnacyjnym. Pozyskiwany z miąższu kokosa olej uniwersalnie uważa się za najzdrowszy olej na świecie. Wszystko dlatego,

organique.pl/sklep/kosmetyki/olej-kokosowy-100-ml-5280/

Autor: Naomi King
Źródło: http://www.flickr.com

że ma w swoim składzie wyjątkową grupę cząstek tłuszczu – trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT). Mimo że są to uważane za niezbyt zdrowe tłuszcze nasycone, spożywane w małych bądź umiarkowanych ilościach mogą przynieść co niemiara korzyści. Trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT) jest to wyjątkowa grupa cząstek tłuszczu, bowiem są one metabolizowane inaczej niż inne tłuszcze.

Po dostaniu się do organizmu nie są zamienione w tkankę tłuszczową, acz są od razu użytkowane do wytwórczości energii, a co się z tym wiąże – do przyśpieszenia tempa przemiany materii. Oznacza to, iż po skonsumowaniu posiłku z dodatkiem oleju kokosowego prędzej spala się zbędne kalorie, co zapobiega otyłości. Ponadto olej kokosowy jest nadzwyczaj sycący, w związku z tym szybko i na długo zaspokaja głód, co zapobiega przejadaniu się. W następstwie w ciągu dnia spożywa się mniejszą ilość pożywienia, a co za tym idzie – kalorii. Jednostkom odchudzającym się zaleca się stosować 30 ml oleju kokosowego dziennie.

Olej kokosowy – użycie w kosmetyce. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym dogłębnie penetrują a także odżywiają skórę, dlatego jest on świetnym kremem wygładzającym. W związku z tym powinny po niego sięgnąć właścicielki skóry odwodnionej.

Czy na danej stronie (https://www.centrumtrawy24.pl/pl/c/trawa-na-susze/10) znalazłeś wszelkie niezbędne wiadomości? Jeżeli masz nienasycenie, to namawiamy na następną. Wejdź w poniższy link i gotowe.

Z kolei antybakteryjne właściwości kwasu laurynowego powodują, że olej kokosowy znakomicie zwalcza trądzik. Ażeby pozbyć się krost, możesz wcierać olej w skórę (więcej znajdziesz pod linkiem, zapraszam), jak także dołączać go do posiłków zamiast innych tłuszczów roślinnych. Co więcej olej kokosowy chroni skórę przed słońcem, bowiem wykazuje takie samo działanie, co kremy z filtrem.

Specjaliści przekonują, iż olej kokosowy wywiera także pożądany wpływ na włosy. Trójgliceryd kwasu laurynowego jest ogromnie podobny do protein we włosach, a dzięki swej niskiej masie cząsteczkowej jak też prostym łańcuchom liniowym może przenikać w głąb trzonu włosa. W kosmetyce z sukcesem wykorzystywany jest również olej makadamia, który uzyskuje się z orzechów drzewa makadamia, posiadających niezwykłe walory smakowe a także odżywcze – reszta informacji: marka Organique.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*