W jaki sposób przygotować wędliny domowego wyrobu?

Wielka majówka to doskonały czas na rozpoczęcie sezonu na wędzenie boczków, szynek, wytwarzanie domowych kiełbas. Jeżeli dzisiaj zakupimy kawałek pięknego mięsa od szynki, chudego boczku czy kilogram łopatki, to już za trzy dni można mieć własną pyszną wędzonkę. A takie produkty są coraz bardziej popularne, gdyż wiemy, co spożywamy.

Domowa produkcja wędzonek. Receptura na szynkę – Mięcho na szynkę domowej roboty możemy przygotować w przeciągu 2-4 dni. Do solanki należy użyć 10 litrów wody wprzódy zagotowanej z przyprawami: pieprzem, czosnkiem a także kardamonem – co warto wiedzieć o produkcji wędzonek?. Do przestudzonego wywaru dorzucamy kilogram peklosoli, łyżkę cukru oraz 5 g nominy. Przygotowaną solanką nastrzykujemy mięso, żeby masa mięsa zwiększyła się o blisko 10 -15 proc. Możemy oczywiście peklować inaczej, jednak wówczas trwa to co najmniej 10 -14 dni.

najlepsze przetwory mięsne w Polsce

Autor: Edsel Little
Źródło: http://www.flickr.com

Nastrzyknięte mięcho należy zagłębić w pozostałej solance i peklować 2-4 dni w temperaturze 4-6 st. C. Potem, po osuszeniu, wędzimy je 3 godziny do otrzymania pożądanego zabarwienia. Trzeba pamiętać, że najlepszy dym i najsmaczniejsza szynka jest, kiedy do palenia używamy drewna z drzew owocowych.

By przygotować własne przetwory mięsne nie trzeba wielkiego wysiłku jak też znacznych kosztów. Można na początek wykorzystać beczkę z obciętym dnem.

Jeśli po przeczytaniu tego artykułu będziesz chciał poszerzyć informacje na omawiany wątek, to pomocne omówienie (http://www.hurtplus.pl/) bardzo Ci może pomóc – chodź i zobacz!

Można też zakupić wędzarkę, są już w sprzedaży przenośne – ogrodowe czy balkonowe. A jeżeli zabawa w wędzenie spodoba nam się, warto wybudować własną. Zadymiacze, jak sami siebie często nazywają entuzjaści domowych wędlin, zazwyczaj sami stawiają wędzarnię, dbając, ażeby palenisko było odpowiednio daleko od przegródki z mięsem, aby produkty faktycznie wędziły się, nie zaś piekły. Większa część unika też stosowania gotowych polepszaczy. Dla niektórych wręcz peklosól jest czymś nieakceptowalnym. Na jedno wędzenie możemy nabyć gotowe zrębki z drzew owocowych, bukowych albo olchowych.

Jeśli będziemy częściej robić domową kiełbachę bądź szynkę, warto posiadać własne drewno. Dąb i olcha dają tradycyjny bukiet zapachów a także brązowy kolor. Jabłoń przydaje się znakomicie do wędzenia drobiu. Drewno ze śliwy najodpowiedniejsze jest do polędwiczek oraz tłustych mięs: bekonów, żeberek, golonek.

Jeśli masz chęć zgłębić dane na opisywany wątek, to odsyłam do linka (https://www.sokpol.pl/kategoria/sok-bio) w którym znajdziesz mnóstwo interesujących informacji, które dokładnie opisują temat.

Do szynek dobrze jest użyć wiśniowego drewna, barwiącego na ciemny brązowy i dającego ożywczy, lekki, owocowy aromat.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*