Sezon grillowy w sumie rozpoczęty – jak zdrowo przygotować posiłki?

Przypiekać na ruszcie zdarza się nieomal wszystko: mięsa, ryby, wędliny, świeże warzywa, owoce oraz sery. To, co kładziemy na ruszcie, zależy od inwencji kucharza i apetytu ludzi. Ważkie jest natomiast, aby przyrządzane posiłki były zdrowe. Nie każdy bowiem może sobie pozwolić na tłuszczowe mięsa i mocno wypieczony chleb.

Przenośne grille
Grillowanie to fenomenalny sposób na to, aby spędzić czas z rodziną albo znajomymi. Przeważnie na ruszcie lądują kiełbasy. Nie każdy albowiem zdoła sobie zezwolić na taką radość, choćby ze względów zdrowotnych. U starszych postaci mogą następować kłopoty z cholesterolem czy też serduszkiem, u młodszych np. z trzustką. Tłuszczowe i mocno spieczone dania bezsprzecznie nie udoskonalą stanu zdrowotnego tychże osób. W toku pieczenia w wysokiej temperaturze może dochodzić do powstawania niepokojących dla zdrowia wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych. Związek ten powstaje też w trakcie przygotowania dań w piekarniku, smażenia na patelni i wędzenia.

Uznany jest za rakotwórczy, dlatego trzeba go unikać w pożywieniu. Najzdrowsze jest chude mięcho drobiowe a także ryby. Nie zapomnij ich doprawić orzeźwiającymi ziołami, które z uznaniem zamienią sól.

Zaintrygował Cię nasz opis? Przejdź zatem do kolejnego zagadnienia i czytaj kebab rzeszów dużo o interesujących Cię kwestiach.

Dorzuć dodatkowo sałatki: sałatka z zielonych ogórków i sałatka z fasolki szparagowej będą dobre i doskonałe. Potrawy z grilla zdołają być wyborne i zdrowe jednocześnie – dla wielu jest to dalej pojęcie oderwane (sprawdź: z zielonych ogórków). W sieci bądź gazetach odnajdziemy sporo przepisów z takim zamysłem – dania z drobiu z sałatką helleńską, mięso wołowe z sosem na bazie jogurtu bądź szaszłyki.

Kanapka

Autor: MSM Mońki
Źródło: MSM Mońki

Fenomenalne są również grillowane warzywa, jakie podarują uczucie sytości, a dosmaczone ziołami i obrobione cieplnie na ruszcie wygrają niesamowity aromat. Unikaj nabywania tacek z skończonym zamarynowanym mięsem na grill. Tego rodzaju dania bywają nieświeże i wyjątkowo kaloryczne.

Wielu osób sprzęga potrawy z grilla tylko z kiełbaskami czy też karczkiem. Oczywiście, są to towary, które przeważnie wstawiamy na ruszt, jednakże nie należy zapominać o daniach z drobiu, warzywach – pod warunkiem, że nie polejemy ich litrem oleju oraz nie podamy z sosem na bazie majonezu – będą zdrowe i apetyczne. Świetnie sprawdzi się oczywiście sałatka z zielonych ogórków oraz sałatka z fasolki szparagowej (sprawdź tą: z fasolki szparagowej).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*