To, co spożywamy znacznie oddziałuje na nasz organizm. Jeśli starasz się zdrowo odżywiać, to z pewnością docenisz właściwości, które posiada sok z aronii.

Aronia została sprowadzona do Polski z terenów Ameryki Północnej. W naszym klimacie nie rośnie raczej w dzikich warunkach. Jedynie czasami można ją zobaczyć w jakimś lesie. Często spotykana jest natomiast uprawa tego owocu. Aronia rośnie na niezbyt dużych krzakach, które upiększają nasze działki i ogrody.

Trudno się temu dziwić, gdyż aronia posiada mnóstwo wartościowych witamin, z grupy A,C,E i P. Zawiera cenne właściwości odżywcze i lecznicze. Jest też doskonałym źródłem błonnika, a więc przyspiesza też metabolizm. Sok z aronii stosowany jest zapobiegawczo i wspomagająco w leczeniu schorzeń i dolegliwości, takich jak: miażdżyca, nadciśnienie, cukrzyca, choroby oczu, a także zmiany nowotworowe. Aronia pomaga również zwalczać różnego rodzaju wirusy i bakterie. Dlatego warto sięgać po nią też podczas zwykłej infekcji, przeziębienia lub, kiedy chcemy wzmocnić system immunologiczny.

Masz ochotę zgłębić więcej na ten wątek? To świetnie, ponieważ po przejściu na stronę www (https://twojspozywczy.pl/gazetki-promocyjne/gazetka-dino/) znajdziesz interesujące dane, które Cię wciągną.

Owoce te zawierają antyoksydanty i przeciwutleniacze, które spowalniają rozwój komórek rakowych.

aronia

Autor: Gene Selkov
Źródło: http://www.flickr.com

Na jaskrę bądź zaćmę dobrze pomagają zawarte w aronii bioflawonoidy. Witamina C i rutyna wspomagają natomiast system immunologiczny i pomagają zwalczyć przeziębienie i infekcje. Po sok z aronii sięgamy głównie zimą lub jesienią. Okazuje się jednak, że warto pić go przez cały rok . Nieprzetworzona aronia ma cierpki i gorzkawy smak, więc raczej nie nadaje się do jedzenia na surowo. Przetwory, zrobione na bazie aronii są jednak zaskakująco przyjemne w smaku i zdrowe. Najłatwiej można przygotować sok. Wystarczy włożyć owoce do garnka i zagotować je z wodą i cukrem. Do smaku możemy dodać także np. jabłka, wiśnie, śliwki albo pomarańcze.

Sok z aronii znakomicie smakuje też w połączeniu z przyprawami korzennymi, takimi jak cynamon, imbir i goździki. Na bazie aronii możemy również zrobić wino. Razem z winogronami i wanilią, aronia stworzy wytworny i aromatyczny bukiet. Wino (zobacz: wina primitivo) z aronii będzie także znakomicie regulować krążenie krwi. Wspomoże przy leczeniu nadciśnienia, miażdżycy czy żylaków. Warto pomyśleć jednak też o dzieciach. Dla nich warto zrobić przetwory, takie jak dżem, kisiel czy galaretka.

Dzieci bardzo lubią przecież słodkości.

Wykorzystajmy więc aronię, żeby stworzyć dla swojego dziecka pyszny i jednocześnie zdrowy deser (sklep ze zdrową żywnością). Jeżeli użyjemy trochę sprytu, to nawet największy niejadek nie oprze się galaretce z aronii z dodatkiem bitej śmietany lub lodów. Taki deser możesz bez obaw podać też swoim gościom.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*