Wino – dawka przydatnych danych

Nasz kraj nie jest krajem, który kojarzony jest z produkcją świetnego wina. W zdecydowanej większości jeśli myślimy o wytwarzanym na terenie naszego kraju winie, mamy na myśli słabiej jakości wina produkowane z owoców, a przede wszystkim wina jabłkowe. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że od XI wieku Polska była państwem o naprawdę dużych tradycjach winiarskich. Obecnie te winiarskie tradycje staramy się odnowić.

W latach osiemdziesiątych XX wieku na obszarze województwa podkarpackiego zaczęły znowu powstawać krajowe winnice. Wina polskie najczęściej powstają z tradycyjnych odmian winorośli. Wśród szczepów, z których powstają wina polskie jest doceniany chardonnay – właściciele Winnicy Dwie Granice zapraszają na degustację wina. W chwili obecnej na terenie województwa podkarpackiego jest około sto pięćdziesiąt winnic. Dość dużo winnic założono również na terenie województwa dolnośląskiego.

wino

Spora część tych winnic otwiera się na turystów. Dla osób zainteresowanych organizuje się nie tylko ich zwiedzanie, ale także degustacje win. Zwiedzanie winnic i degustacje win cieszą się naprawdę dużym zainteresowaniem wśród turystów nie tylko z naszego kraju, ale również z zagranicy. Dla dużej grupy posiadaczy winnic jest to bardzo dobra okazja do przedstawienia swoich wyrobów szerszemu gronu zwolenników win – zakosztuj smaku wina z polskiej winnicy Dwie Granice. Znaczna część gości przyjeżdżających do winnic nie poprzestaje tylko na ich zwiedzeniu i skosztowaniu wina. Dużo osób to wino decyduje się kupić oraz zabiera jako podarek dla znajomych i rodziny.

Historia wina jest naprawdę bogata. Winorośl uprawiano już w starożytnym Egipcie, w Grecji i Rzymie. Jednak pierwsi winogrona zaczęli wytłaczać Egipcjanie. To od Egipcjan zdolność tą przejęli w pierwszej kolejności Grecy, a później Rzymianie. W czasach średniowiecza produkcją wina trudnili się głównie zakonnicy: cystersi i benedyktyni. W chwili obecnej największe ilości wina produkuje się w krajach położonych w Europie.

Najbardziej znaczącymi producentami wina jest Francja, Włochy i Hiszpania. Coraz więcej win produkowanych jest także poza kontynentem europejskim: w USA, Australii, Argentynie, Chile i w Chinach. Dobre wino musi dojrzeć zanim trafi na sklepowe półki. Proces dojrzewania wina przebiega w dwóch etap. Na początku przez okres od sześciu miesięcy wino dojrzewa w beczkach, następnie jest umieszczane w butelkach. Produkcja wina nie zalicza się do łatwych. Ale przeprowadzona prawidłowo zapewnia naprawdę rewelacyjny trunek.