Higiena istotnym kryterium wyboru restauracji

Nadrzędnym celem wszelkiej restauracji jest zdobycie zaufania i zadowolenia konsumentów. Znakomicie wiadomo iż, aby pozyskać dobre wrażenie konsumenta należy zatroszczyć się o kilka spraw. Ogromnie istotną rolę w ocenie restauracji odgrywa czystość, konsumenci wchodząc do restauracji zwracają na to uwagę, bowiem czystość oraz schludność restauracji będzie pierwszym wrażeniem konsumenta oraz jest rozstrzygające w dalszej ocenie.

potrawy serwowane w restauracji

Źródło: pixabay.com
To wygląd restauracji i dań przyciąga wzrok klientów, „jemy wpierw oczami”. Nabiera to wyjątkowego znaczenia w czasach social mediów – współcześnie nawet małe niedociągnięcie może mieć niezwykle poważne konsekwencje. Sądy konsumentów na temat schludności w konkretnym lokalu przekładają się na całościowe wrażenie o nim. W przypadku, gdy restauracja (pizza kielce) stawia na tzw. open kitchen, gdzie goście widzą w jaki sposób przyrządzane są ich dania, należy zwrócić wyjątkową uwagę na stan czystości kuchni, a również przyrządów w niej stosowanych. Musimy również pamiętać o tym, iż restauracje podlegają pod restrykcyjne zasady higieniczno-sanitarne, które regulowane są przez prawo.
Muszę jednakże uznać, że utrzymanie czystości w restauracji, którą każdego dnia odwiedza kilkaset klientów stanowi duże wyzwanie. Kardynalną zasadą, której bezwzględnie powinniśmy przestrzegać, jest systematyczność oraz podział zadań. Według mnie to jest klucz do sukcesu. Każde zaniedbanie rodzi zaległości, które później ciężko nadgonić, gdy klienci oczekują. Szczególnie, że zbyt późne usuwanie tłustych zabrudzeń przykładowo z filtrów kominowych kosztuje więcej czasu i środków – zatem jest po prostu nieopłacalne a czasami i niebezpieczne.

restauracja, potrawa

Autor: Kent Wang
Źródło: http://www.flickr.com
Aby podołać temu wyzwaniu za czystość swojego stanowiska pracy odpowiedzialny winien być każdy z pracowników kuchni. Restauracja sushi szamotuły musi być porządkowana gruntownie po zakończeniu każdej zmiany, ale naturalnie na bieżąco reagujemy, kiedy pojawi się taka potrzeba. Każdy z pracowników musi zostać przeszkolony jak też dokładnie wiedzieć, na co ma zwrócić uwagę. Czystość rąk, spinanie włosów, używanie oddzielnych ścierek do rozmaitych czynności są to podstawy, o których wszyscy muszą pamiętać. Do oczyszczania urządzeń kuchennych trzeba używać środków renomowanych producentów, np. Cid line (chemia).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*