Jak powinna prezentować się karta dań i dodatki na stołach w dobrych restauracjach?

Lokal gastronomiczny to nie jedynie budynek, dania i obsługa. To również klienci, aranżacja wnętrza i niezmiernie istotne menu. Nie chodzi nawet o sam zestaw dań proponowanych przez szefa kuchni, chodzi raczej o formę samego menu. Porządna restauracja ma profesjonalną karta menu restauracji. Karta menu musi być schludna i dobrze rozplanowana. To dwie podstawowe cechy. Jeśli to zalaminowany papier, to musimy sprawdzić, czy folia nigdzie nie odchodzi. Jeżeli to książeczka, to trzeba przejrzeć każdą pod koniec dnia i sprawdzić czy nie znalazły się wśród kartek jakieś okruchy. To bardzo istotne by menu było zadbane, a co za tym idzie chciało się złożyć zamówienie. Ważne jest też to, by, co pewien czas robić przegląd potraw i odrzucić z menu te, które się nie sprzedają. Jeżeli mamy ochotę wprowadzić jakieś zmiany w menu nie zapominajmy, że nie można tego zrobić ręcznie. Najlepiej na nowo wydrukować kartę dań. Nie piszmy nic i nie przekreślajmy odręcznie, bo to bywa kompromitujące.

Właściwe zbiorniczki na sól, pieprz, paprykę, oliwę itd.

Przyprawniki do soli i pieprzu

Autor: amyshuff
Źródło: http://www.flickr.com
Kiedy wchodzimy do knajpie często widzimy na stołach serwetniki i przyprawniki. Jeżeli jest to porządna restauracja restauracja orientalna to na wszystkich stołach znajduje się taki sam zestaw. Jednak, jeśli jesteśmy w pierwszej z brzegu knajpie może być z tym różnie. Prawda jest taka, że wszyscy mający lokale z jedzeniem muszą pojąć, że musi być na sali porządek.

Aby którekolwiek omówienie było traktowane za warte polecenia, musi posiadać merytoryczną treść. Jeśli chcesz ją poznać, kliknij tutaj i zdobądź pomocne informacje (https://metro-catering-system.pl/aktualnosc/56/nagroda-zdobyta).

A jak wiadomo diabeł tkwi w najmniejszych elementach. Nie możemy, więc powiedzieć, że nie będziemy zwracali uwagi na przyprawniki (przeczytaj więcej na temat). Bywa, że dostawcy napojów przekazują nam promocyjne gadżety, które później stoją na stołach w naszych knajpach. Nie jest to dobry pomysł. Warto kupić identyczne dodatki na stół, które będą pasowały do wystroju lokalu. Poza tym musimy pamiętać o wycieraniu przyprawników i wymianie przypraw, co pewien czas. Nawet, jeżeli nie wszystko zostało zużyte, to trzeba choć raz na miesiąc wyrzucić z nich wszystko, wyszorować je i zapełnić świeżymi przyprawami. pamiętajmy również o tym by upewnić się, czy ktoś nie pobrudził serwetek i czy nie musimy ich wymienić. Oczywiście można wymieniać jeszcze sporo ważnych drobiazgów, które odpowiadają za spójną całość. Jeżeli nie będziemy wycierać sieci pajęczych z sufitu to światło nie będzie dostatecznie dobre. jeśli krzesła nie będą czyste to klienci do nas nie wrócą. Jeżeli nie będzie przyjemnego zapachu na sali, to klienci nie będą chcieli nic zamówić. Wszystko jest ważne, żeby całość zapraszała do konsumpcji i do powrotów. Jeżeli interesuje Ciebie to zagadnienie, polecam taką stronę – karty menu restauracji w serwisie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*