Dzięki postępowi techniki i pomysłowości inżynierów ostatnimi czasy dużo się zmieniło w sztuce kulinarnej. Na tych konwencjonalnych i wirtualnych półkach pojawiają się co rusz nowości przyprawiające niemłode pokolenie o zawrót głowy. Niegdyś rodziciele smażyli frytki w rondelku, a w dzisiejszych czasach pełnoletnie już dzieci nie wyobrażają sobie istnienia bez frytkownicy.
Kulinarne nowości kojarzone ze smażeniem nie ograniczają się do powyższego exemplum. Kiedyś ogromnego wyboru w pawilonach handlowych nie było, a obecnie są łatwo dostępne: żeliwne patelnie, patelnie grillowe, patelnie ceramiczne, patelnie teflonowe, patelnie z kolorowego żeliwa. No cóż, asortyment jest tak ogromny, że takie wyliczanki zaczynają brzmieć jak litania.
W trakcie familijnych albo okolicznościowych zebrań przy stole, prędzej czy później rozmowa zejdzie na tematy prawdziwie kulinarne, czyli przykładowo na wzmiankowane wcześniej żeliwne patelnie. Mają one swoje plusy: są trwalsze i dłużej zachowują ciepło niż te ceramiczne, ale jednocześnie trzeba wziąć pod uwagę to, że są mniej lekkie, a przyrządzanie dań bywa bardziej czasochłonne. Szczególnie będą nią jednak zauroczeni początkujący adepci sztuki kulinarnej, ponieważ filety zawsze równomiernie się na niej usmażą. Panie z pewnością zauważą, że patelnie z kolorowego żeliwa podczas przyrządzania posiłków poprawią wystrój wnętrza aneksu kuchennego, jeżeli będą miały pasujący do niego kolor. Z całą pewnością dobrze posiadać w domu przynajmniej dwie żeliwne patelnie, na wypadek remontu oraz zmiany koloru murów.
Kliknij śmiało ten odnośnik – opublikowane w tym miejscu uwagi z www zapewne będą dla Ciebie ciekawe – odnoszą się pokrewnej tematyki.
Panowie natomiast zastanowią się, czy w ogóle warto posiadać w domu patelnie grillowe, bo przecież do tej pory popularny grill wystarczał.
O tym, czy patelnie grillowe lub patelnie z kolorowego żeliwa rzeczywiście bywają potrzebne, zadecyduje liczba nieużywanych regałów w pomieszczeniu kuchennym albo komorze. Traktowanie patelni jako elementu kuchennej scenografii raczej odpada. Żeliwne patelnie, podobnie zresztą jak i te pozostałe, posiadając ciągłą styczność z wrzącym tłuszczem, są niełatwe do utrzymania w czystości i nawet zmywarka będzie mieć problemy z ich doczyszczeniem. Można też pomyśleć o umieszczeniu rzadko używanych patelni w innym pomieszczeniu, na przykład na poddaszu. W takim jednakże przypadku za często używane raczej nie będą i ich zakup zupełnie mija się z celem.