Które słodycze będą lepsze, kupowane gotowe w sklepach czy jednak samodzielnie pieczone w domu.

Kiedy kogoś najdzie ochota na coś dobrego, to większość z nas będzie sięgać po jakąś przekąskę. Tu jest naprawdę dużo możliwości, bo w końcu sklepowe półki aż się uginają od różnych pyszności. Do dyspozycji będą więc przeróżne ciasteczka i ciastka, cukierki, żelki, czekolady, a także wiele innych produktów mogących spełnić słodkie zachcianki.

Słodycze kupowane w sklepach mają ten plus, że się je kupuje i zjada, nie trzeba nic przy nich robić. Posiadają one jednak pewne wady, więc czasami warto się na chwilę zatrzymać z kupowaniem. O tym, że tortom (polecamy przenieś mnie do strony) należy tak naprawdę jeść z rozsądkiem, wiadomo nie od dzisiaj, nie od dziś też wiadomo, że to właśnie one są głównym powodem problemów z nadwagą. Jeśli jednak ktoś będzie czuł nieodpartą potrzebę kupienia sobie czegoś słodkiego, to powinien dokładnie sprawdzić opakowanie. Niestety większość producentów używa składniki tanie, a co za tym idzie niekoniecznie zdrowe, jakich należy jednak unikać. Syrop glukozowo-fruktozowy czy olej palmowy to najczęściej stosowane z nich, jeżeli jest taka możliwość, to należy je znacznie ograniczyć.

sprawdź

Autor: Brian Eager
Źródło: http://www.flickr.com

Jeśli więc ktoś musi jednak zakupić jakąś słodką przekąskę, to lepiej wybrać taką, jaka poza pustymi kaloriami będzie miała jeszcze trochę wartości.

Jeżeli interesują Cię opisywane w niniejszym materiale tematy i masz chęć poczytać więcej informacji na taki temat – kliknij tu dwór sieraków wódka!

Przykładowo może to być jakaś czekolada, zawierająca dużo cennego kakao, a czasami także orzechy i bakalie. Lecz najlepiej coś słodkiego po prostu zrobić w domu, bo wtedy nie tylko będzie się miało faktycznie dobrą przekąskę, ale jednocześnie bardzo zdrową.

Mus czekoladowy wykonany w domu z pewnością będzie z naturalnych składników, bez żadnych chemicznych barwników i polepszaczy. Dużo lepszą przekąską od tych do kupienia w sklepach również będzie ciasto czekoladowe – czytaj więcej na . Tu także można przemycić do niego dużo wartościowych składników, przykładowo orzechów czy kakao, czyli czegoś, czego w większości słodyczy zwyczajnie nie będzie. A poza tym pieczenie takiego ciasta to doskonała okazja na wspólne spędzanie wolnego czasu z najbliższymi, więc od czasu do czasu warto zdecydować się na coś takiego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*