Pizza jest znana już od okresu starożytnej Grecji

Nie od dzisiaj wiadomo, że pizza jest z nami już od czasów starożytnych Greków. To oni bowiem jako pionierzy piekli koliste bochenki chleba, polane oliwką z oliwek, posmarowane czosnkiem i specjalną mieszaniną ziół.


Od tamtej pory pizza przeszła ogromną metamorfozę, i zdobywa nieprzerwanie nieprzerwaną renomę na całym świecie. Włosi są bez wątpienia maestrami w tej dziedzinie gastronomi i tam pizza jest wręcz atrakcyjnym posiłkiem z kolosalnymi tradycjami. Każdy region, a nawet każda miejscowość są mistrzami w tworzeniu innego wariantu pizzy. Oczywistym jest, że Italia jest akurat takim państwem, gdzie danie to, w jakimkolwiek miejscu jej nie spożywamy, jest po prostu bajeczna. W Polsce pizza jest jednym z najpopularniejszych potraw konsumowanych na miejscu i kupowanych na wynos.
Makaronowa pizza
Redaktor: fotolia
Na podstawie: fotolia
Najwspanialsze ciasto wyrabiane jest wedle starej tradycyjnej receptury, a pizza najbardziej smakuje, jak pieczona jest w piecu opalanym drewnem, co na dodatek zapewnia nieprzeciętną aurę restauracji. Nieomal w każdej pizzerii w Szczecinie można skonstruować prywatną mieszankę z ulubionymi domieszkami. Idealne ciasto, pyszne i świeże dodatki, wonne zioła i przyprawy powodują, że pizza w Szczecinie smakuje wyjątkowo. Do każdej pizzy dodawane są sosy, sporządzane z najświeższych wyrobów w każdym calu poprawiają smak pizzy. Rzekomo pizza jest metaforą geniuszu neapolitańskiego, który umożliwia wykonanie w ciągu dania olśniewającego, pachnącego, apetycznego i wzbogaconego jako że każda pizza będzie odmienna od dotychczasowej zależnie od ciasta, domieszek, aromatów i nastroju przygotowującego.
1 2
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.