Czym cechują się ciekawe restauracje?

Jedziemy w Polskę. Powracamy z wakacji, wybieramy się na nie, eskapada jest długa, bo drogi u nas nie najlepsze, robimy się więc zgłodniali. Gdzie zatrzymać się, żeby odpocząć, smacznie zjeść, nie zepsuć sobie samopoczucia i nie spędzić kolejnych godzin na szukaniu apteki? Jest parę drogowskazów, jakie dopomogą nam dobrać należyte miejsce.

ciekawa restauracja
Redaktor: Sam Howzit
Na podstawie: http://www.flickr.com
Po pierwsze miejsce do parkowania. Gdy stoi na nim jeden lub dwa samochody, nie radzę się zatrzymywać. Bo, co prawda zapewne jedzenie dostaniemy prędko, jednakże jakości wątpliwej. Dobra sława restauracji roznosi się szybko – ludzie doskonale wiedzą, gdzie można dobrze zjeść. Pełny parking – w szczególności jeżeli są to auta z lokalnymi rejestracjami, to doskonały znak. Wchodzimy i rozglądamy się. Obserwujemy oraz wąchamy. Jeżeli pomieszczenie jest śliczne, czyste – to niemały plus. Ale ważne też, jak pachnie. Chemiczne odświeżacze moim zdaniem dyskwalifikują miejsce. Ponieważ po pierwsze świadczą o tym, że właściciele nie cenią tego, co naturalne, a to jest znaczny minus, po drugie – iż być może chcą coś zatuszować. Na przykład woń starego tłuszczu z kuchni. Świetna restauracja (polecamy serdecznie OKWINEBAR) wonieje strawą. Świeżym pożywieniem. To otwiera apetyt, sprawia, iż chce nam się tutaj zostać. Nie jest jednakże dobrze, kiedy wszystkie okna są zamknięte na głucho i jesteśmy skazani jedynie na aromaty smażenia oraz gotowania. Powinno być świeżo i pachnąco. Przewietrzone pomieszczenie + pyszne aromaty – to duet doskonały.


Inne artykuły

Tworzenie posiłków na parze – co dobrze jest wiedzieć?

gotowanie
Redaktor: Counselman Collection
Na podstawie: http://www.flickr.com
Gotowanie na parze to jedna z takich rzeczy, o jakich każdy słyszał i każdy ma taką czy inną opinię w tym temacie. Z tego powodu, wokół tego sposobu przyrządzania dań narosło wiele mitów. Tymczasem przygotowywania na parze trzeba spróbować samemu. Wiele rzeczy przemawia na korzyść tego, by podgrzewać danie nad gotującą wodą, a nie w samej cieczy. Co warto wiedzieć o gotowaniu na parze?

jedzenie w restauracji
Redaktor: Kent Wang
Na podstawie: http://www.flickr.com
Uwaga na zbyt wyszukany, drogi i zbytkowny wystrój w zwykłej knajpce przy drodze. Nie jest to regułą, jednak często bywa tak, że właściciele wydali już tak wielkie pieniądze na urządzenie wnętrza, iż zabrakło ich na resztę, a więc dobrego kucharza i najlepsze jadło. Naturalnie miło, jeżeli ładny jest też widok za oknem. To nie jest decydujące, jednak na pewno lepiej się czujemy oraz bardziej nam wszystko smakuje, jeżeli nie patrzymy podczas obiadu na stację benzynową albo fabrykę cementu. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie łaknienia – winniśmy karmić każde zmysły.Otwieramy kartę. Kiedy jest zbyt długo, to zły znak. A jeszcze gorzej, jeżeli na jednej stronie mamy menu włoskie, na następnej chińskie, zaś na koniec polskie ze swojskim schabowym, bigosem oraz kaszanką. Zaświadcza to o tym, że posiadacze nie mają pomysłu na swą restaurację. Z pomocą przychodzi nam internet. Warto wpisać w wyszukiwarkę: ciekawe restauracje we Wrocławiu.
2019-02-08 07:49:03
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.