Jak zacząć sezon no grilla

Dania z grilla zyskują na popularności. Jest coraz większa liczba recept a także smakołyków, jakie trzeba przygotować na ruszcie. Na grillu przygotowujemy już nie tylko kaszankę, lecz różne gatunki mięs czy warzyw. Tendencja, która przyszła z zachodu rozpowszechnia się niezmiernie łatwo. Jak tylko zrobi się pogoda możemy wyczuć grillujących ludzi w działkach.

Grillowane pieczarki z żółtym serem
Redaktor: MSM Mońki
Na podstawie: MSM Mońki
Żeby przyszykować się do sezonu grillowego należy wybrać odpowiedni grill. Najbardziej popularne grille, w których używamy węgla są powszechne. Należy jednak nie zapominać, iż dania przygotowywane na takim ogniu nie są do końca zdrowe. Dietetycy twierdzą, iż w czasie grillowania bardzo groźny może być dym. Z tego powody obecnie rekomendowany jest grill gazowy Ceny takiego sprzętu są nieco wyższe, ale warto dla naszego lepszego samopoczucia zainwestować w taki sprzęt - http://www.broilking.pl/grill-gazowy-ceny.

Ponadto grill gazowy przygotowuje się o wiele łatwiej i jest bardziej ekologiczny. Nie trzeba kupować sporo brykietu. Potrawy zrobione w taki sposób możemy robić nawet codziennie, ponieważ nie przechodzą do nich toksyczne związki z dymu. Do dań z grilla warto serwować świeże sałatki. Przez nie zaserwujemy organizmowi nieco istotnych minerałów i błonnika i ułatwimy trawienie. Sezonowe warzywa zmniejszają działanie szkodliwego dymu.

Inne artykuły

Jakiej patelni używają znakomici francuscy kucharze?

wędlina
Redaktor: Reed Probus
Na podstawie: http://www.flickr.com
Aby zadbać o jeszcze większą jakość robionych przez nas dań, należy wykorzystywać profesjonalne naczynia kuchenne, dzięki którym potrawy będą nabierać jeszcze w większym stopniu wyjątkowego smaku.


Ponadto, aby grillowało się wygodnie należy zorganizować specjalne akcesoria do grilla. Warto mieć szczypce, jakie pomogą nam przewracać kawałki mięsa czy cukinie. Można mieć specjalistyczny dozownik do spryskiwania dań wodą. Dość znane są też tacki, dzięki którym nie będziemy musieli za każdym razem myć grilla. Jeśli organizujemy grilla dla znajomych możemy też nabyć zorganizować papierowe talerze i jednorazowe sztućce, jakie odejmą nam pracy w kuchni - firma Agrimpex.

grillowanie
Redaktor: www.sxc.hu
Na podstawie: www.sxc.hu
Robiąc grilla należy również pamiętać o właściwych dodatkach. Do grilla tradycyjnie używa się BBQ, ale popularne są też musztardy i ketchup. Trzeba przygotować własne dodatki, gdyż znacznie różnicują smak potraw z grilla.
2018-06-22 04:38:28
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.