Każdy z nas ma inne wspomnienie smaku niedzielnych obiadków. Później przez całe życie bądź próbujemy ów smak odtworzyć, albo znaleźć swój.
Podstawą nakrycia stołu będzie obrus. Musi być perfekcyjnie wyprasowany a także zwisać z każdej strony plus minus 20 cm.

Redaktor: Jenna Freese
Na podstawie: http://www.flickr.com
Kolor obrusiku jest dowolny acz musimy pamiętać, że jeżeli komplet naczyń stołowych posiadamy w desenie to obrusik winien być prosty. Natomiast kiedy serwis jest jednostajnego koloru to obrus możemy zakupić we wzór. Nie przesadzajmy w
odcieniach oraz deseniach. Nie selekcjonujmy barw oraz wzorków krzykliwych. Zachowajmy we wszystkim ostrożność. Nieodzowną rzeczą na stole są naczynia ceramiczne z podgrzewaczem oraz serwetki, jakie stanowią zarówno fragment dekoracyjny jak również higieniczny.
Gdy przekonasz się, że zaprezentowany w tym miejscu artykuł jest godny uwagi, kliknij ten link, a zobaczysz
więcej wino porto tawny podobnych materiałów.
Na stół możesz postawić
kwiaty. Jest to element dekoracyjny, ale miejmy na uwadze, ażeby znajdowały się w niskim wazonie, w taki sposób by nie zasłaniały biesiadników. Ażeby
spotkanie nabrało błysku warto postawić świece.
Jak już fajnie nakryliśmy stół, to pora ustawić
talerze, kieliszki, srebro stołowe wazy do zupy z podgrzewaczem etc. Poniżej parę prawideł jak to uczynić: Srebro stołowe powinno być złożone podług kolejności zastosowania, poczynając od tych najdalej od talerza, talerzyki głębokie stawiamy na talerzach płaskich. Nóż leży blisko talerzy po prawej stronie, widelczyk po lewej stronie ząbkami do
góry. Łyżka wgłębieniem do góry obok noża, łyżeczki przed talerzami. Liczba podanych potraw nie jest obligatoryjna to od nas zależy jak dużo dań zaserwujemy biesiadnikom.

Redaktor: jeffreyw
Na podstawie: http://www.flickr.com
O ile w zwykłe dni w większości rodzin
zupy zwyczajnie się zjada na głębokich talerzach czy niekiedy i miskach, to w przypadku jakiejś uroczystej okazji trzeba zadbać o odpowiednie naczynia.