Kilka ważnych informacji w temacie podawania zup na co dzień i w czasie uroczystości.

O ile na co dzień w wielu rodzinach zupy zjada się po prostu na głębszych talerzach czy nawet miseczkach, to w przypadku jakiś uroczystych okazji trzeba zadbać o odpowiednie naczynia.




Sporo będzie w tej sytuacji zależało od tego, jaką zupę się zaserwuje, a możliwości są w tym względzie wprost nieograniczone. Oczywiście można pozostać przy klasyce, to znaczy rosole albo pomidorowej, a przygotować można między innymi pyszną grzybową albo sycący barszcz. Generalnie wyróżnia się trzy najważniejsze naczynia na zupy, to znaczy miski, talerze oraz bulionówki Lubiana. W sumie powinno się mieć je wszystkie w swojej kuchni, bowiem zawsze może się okazać, że mogą się przydać. Niektórzy polecają, aby jeszcze do tego zestawu dołożyć barszczówki, to znaczy niewielkie naczynia dedykowane właśnie na barszczyk.


ogórki w słoiku
Redaktor: jeffreyw
Na podstawie: http://www.flickr.com


Bez względu na to, w jakim rodzaju naczynia podana zostanie zupa, to trzeba się trzymać kilku ważnych reguł. Jeśli chodzi o talerze, to z reguły kładzie się je niewypełnione na stole, z umieszczoną z prawej strony łyżką, a zupa jest podawana w osobnych wazach. Z kolei bulionówki Luminarc daje się gościom już wypełnione, a dodatkowo się je stawia na odpowiedniej wielkości talerzu. Niejednokrotnie do podawanych w ten sposób zup pojawią się jeszcze jakieś dodatki, w takiej sytuacji znajdować się one powinny na talerzyku po prawej stronie.


1 2
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.