Jak rozwój współczesnej techniki i ludzkiej pomysłowości ułatwia i uprzyjemnia przyrządzanie posiłków

Przywykło się uważać, że aneks kuchenny staje się domeną kobiety, mimo że równie często słyszy się stwierdzenie, że to właściciele domu bywają najlepszymi szefami kuchni. Niezależnie od tego, kto w domu piecze, kuchnię trzeba wyposażyć w odpowiednie przyrządy. Z racji tego, że jedni preferują ekologiczną żywność, a drudzy popularne ojczyste posiłki, w domowych regałach znajdują się różnego gatunku naczynia i sprzęty kuchenne.

Dzięki postępowi techniki i pomysłowości inżynierów ostatnimi czasy dużo się zmieniło w sztuce kulinarnej. Na tych konwencjonalnych i wirtualnych półkach pojawiają się co rusz nowości przyprawiające niemłode pokolenie o zawrót głowy. Niegdyś rodziciele smażyli frytki w rondelku, a w dzisiejszych czasach pełnoletnie już dzieci nie wyobrażają sobie istnienia bez frytkownicy.
Kulinarne nowości kojarzone ze smażeniem nie ograniczają się do powyższego exemplum. Kiedyś ogromnego wyboru w pawilonach handlowych nie było, a obecnie są łatwo dostępne: żeliwne patelnie, patelnie grillowe, patelnie ceramiczne, patelnie teflonowe, patelnie z kolorowego żeliwa. No cóż, asortyment jest tak ogromny, że takie wyliczanki zaczynają brzmieć jak litania.

W trakcie familijnych albo okolicznościowych zebrań przy stole, prędzej czy później rozmowa zejdzie na tematy prawdziwie kulinarne, czyli przykładowo na wzmiankowane wcześniej żeliwne patelnie. Mają one swoje plusy: są trwalsze i dłużej zachowują ciepło niż te ceramiczne, ale jednocześnie trzeba wziąć pod uwagę to, że są mniej lekkie, a przyrządzanie dań bywa bardziej czasochłonne. Szczególnie będą nią jednak zauroczeni początkujący adepci sztuki kulinarnej, ponieważ filety zawsze równomiernie się na niej usmażą. Panie z pewnością zauważą, że patelnie z kolorowego żeliwa podczas przyrządzania posiłków poprawią wystrój wnętrza aneksu kuchennego, jeżeli będą miały pasujący do niego kolor. Z całą pewnością dobrze posiadać w domu przynajmniej dwie żeliwne patelnie, na wypadek remontu oraz zmiany koloru murów. Panowie natomiast zastanowią się, czy w ogóle warto posiadać w domu patelnie grillowe, bo przecież do tej pory popularny grill wystarczał.

O tym, czy patelnie grillowe lub patelnie z kolorowego żeliwa rzeczywiście bywają potrzebne, zadecyduje liczba nieużywanych regałów w pomieszczeniu kuchennym albo komorze. Traktowanie patelni jako elementu kuchennej scenografii raczej odpada. Żeliwne patelnie, podobnie zresztą jak i te pozostałe, posiadając ciągłą styczność z wrzącym tłuszczem, są niełatwe do utrzymania w czystości i nawet zmywarka będzie mieć problemy z ich doczyszczeniem. Można też pomyśleć o umieszczeniu rzadko używanych patelni w innym pomieszczeniu, na przykład na poddaszu. W takim jednakże przypadku za często używane raczej nie będą i ich zakup zupełnie mija się z celem.
2019-02-07 07:20:11
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.