Dlaczego w czasie grillowania przyda się kilka gadżetów ułatwiających przyrządzanie potraw.

Rozpoczynając grillowy sezon warto zakupić parę przydatnych akcesoriów, mogących pomóc w wygodniejszym przyrządzaniu posiłków. W końcu grilla pali się nie po to, aby go bez przerwy pilnować czy doglądać, ale aby przyjemnie spędzić przy nim wolny czas.




Dania z grilla
Redaktor: Arnold Gatilao
Na podstawie: http://www.flickr.com


Aktualnie w sklepach kupić można sporo rozmaitych drobiazgów, dzięki którym znacznie przyjemniej się będzie grillować. Do najważniejszego wyposażenia trzeba zaliczyć sztućce, w skład jakich najczęściej będzie wchodzić szczypce, widelec i łopatka sprawdź ofertę na stronie. Najlepsze są sztućce wykonane z nierdzewnej, solidnej, jeżeli się takie kupi, to bez żadnego problemu wytrzymają sporo sezonów. Należy się także zaopatrzyć w dobre rękawice, bowiem grille nagrzewają się czasem do wysokiej temperatury. Przy pomocy rękawic przyrządzenie potraw będzie dużo bardziej bezpieczne. W sprzedaży są nawet specjalne odmiany rękawic przeznaczone przede wszystkim do grillowania. Są one wykonane z antypoślizgowego materiału, jaki przede wszystkim chroni przed przypadkowym wyślizgnięciem się naczyń.


Aby potrawy przygotowywane na grillu były smaczne i zdrowe, to musi on być odpowiednio rozpalony. W przypadku elektrycznych albo gazowych urządzeń problemu nie ma, lecz przy węglowych należy się już postarać o to, żeby utrzymać właściwą temperaturę. Można do tego celu wykorzystywać swoje płuca, lecz nie jest ani przyjemne, ani bezpieczne. Z tego też powodu z pewnością pośród akcesoriów grillowych przyda się zasilana bateriami dmuchawa lub drewniany mieszek. Przy jego pomocy można będzie szybko rozpalić węgiel i utrzymać jego odpowiednią temperaturę akcesorium do grilla. Oglądając kolejne akcesoria do grilla można także zakupić ruszt do pieczenia. Za jego pomocą przyrządzać można nieco grubsze mięsa, po prostu je co jakiś czas obracając.




Kucharze z większym doświadczeniem z pewnością nie pogardzą termometrem do żywności, najlepiej z elektronicznym wyświetlaczem. Zaawansowane termometry mają również alarm, jaki włącza się, kiedy przyrządzana potrawa osiągnie pożądaną temperaturę.
2018-02-02 13:24:57
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.