Kawa Arabica - wysokiej jakości odmiana o znakomitym aromacie i smaku

Arabica zalicza się do kaw najwyższej jakości. Jest łagodna i aromatyczna, a ponadto lekko kwaskowata, przez co świetnie pobudza.


Czym cechuje się ten rodzaj kawy?


Kasza jaglana
Redaktor: Kupiec
Na podstawie: Kupiec


Kawa (www.sklep.kawasmakowa.pl) Arabica jest najstarszym oraz najbardziej popularnym gatunkiem kawy. Występuje w ponad 20 odmianach! Pochodzi z Etiopii, uprawiana jest na wyżynach Brazylii i Kolumbii, w Indiach, Afryce Równikowej, na Jawie, Sumatrze i Karaibach. Ziarna Arabiki wyróżniają się charakterystycznym wyglądem - są zielonkawe, podłużne oraz mają jasną, prostą bruzdę. Zawierają stosunkowo niewielką ilość kofeiny (od 1 do 1,7%), jednakże po zmieleniu i zaparzeniu dają doskonały aromat i smak. Napar z Arabiki jest łagodny, delikatnie kwaskowaty, nierzadko wyczuwalny jest aksamitny, czekoladowy posmak. By wydobyć głębię aromatu oraz smaku Arabiki najlepiej zaparzać ją w ekspresie ciśnieniowym - .


kotłownie parowe2
Redaktor: Nicholas Lundgaard
Na podstawie: http://www.flickr.com


kawa świeżo palona
Redaktor: brownpau
Na podstawie: http://www.flickr.com


Na co warto zwrócić uwagę, by kupić doskonałej jakości kawę?


Wysokiej jakości kawa sprzedawana jest w specjalnych opakowaniach z jednostronnym filtrem, dzięki czemu długo zachowuje świeżość. Poza tym, kawę Arabikę najlepiej kupować w ziarnach, gdyż w takiej postaci dłużej utrzymuje pełnię swojego aromatu i smaku. Dostawcy specjalizujący się w sprzedaży kawy często proponują mielenie kawy na preferowaną przez klienta grubość, tuż przed wysyłką. Doskonałym wyborem jest kawa świeżo palona - polecam.


Inne artykuły

W jaki sposób troszczyć się o siebie latem, a więc cięcie, cera oraz paznokcie jako wybór

Domowa strefa relaksu
Redaktor: PARA PAINTS
Na podstawie: PARA PAINTS
Tendencja na dbanie o siebie jest z każdym rokiem o wiele silniejsza. Każdy chce wyglądać stylowo, trendy, ale także niesztampowo, czysto. Dlatego tak ważne są regularne wizyty u kosmetyczki, fryzjera a także na zakupach.


Najlepszy aromat i smak kawy jest wyczuwalny między 5 a 30 dniem od dnia palenia (data palenia kawy powinna być podana na informacyjnej etykiecie). Należy zwrócić uwagę, iż kawa może być palona na wiele stopni, natomiast standardowo jest palona na średnio.
2019-04-03 08:40:04
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.