Diabeł tkwi w szczegółach

Lokal gastronomiczny to nie jedynie budynek, dania i obsługa. To również klienci, wystrój wnętrza i niezmiernie istotne menu.
Nie chodzi tylko o sam zestaw dań proponowanych przez szefa kuchni, chodzi tu bardziej o formę samego menu. Szanująca się restauracja ma porządną karta menu restauracji. Karta menu musi być czysta i dobrze rozplanowana. To dwie podstawowe cechy. Jeżeli nawet jest to zafoliowana kartka, to trzeba sprawdzić, czy folia nigdzie się nie odkleja.
Jeśli to książeczka, to trzeba obejrzeć każdą pod koniec dnia i sprawdzić czy nie zapodziały się wśród kartek jakieś resztki jedzenia. To niezmiernie istotne żeby menu było czyste, a co za tym idzie chciało się złożyć zamówienie. Istotne jest też to, by, co jakiś czas dokonać przeglądu potraw i odrzucić z menu te, które się nie sprzedają. Jeżeli mamy ochotę wprowadzić jakieś zmiany w menu nie zapominajmy, że nie można tego zrobić ręcznie. Najlepiej na nowo wydrukować karty menu restauracji od Decorest. Nie dopisujmy nic i nie skreślajmy odręcznie, bo to nieestetyczne.
Przyprawniki do soli i pieprzu
Redaktor: amyshuff
Na podstawie: http://www.flickr.com


Na stołach w restauracjach często możemy zauważyć serwetki w gorszym lub lepszym serwetniku oraz przyprawy, które często ustawione są tak jakby ktoś je na stolikach postawił dawno temu i zapomniał je uzupełniać i myć. Jeśli chcemy żeby nasz restauracja przyciągała klientów warto zadbać o każdy szczegół między innymi o przyprawniki. Jeśli dostajemy od dystrybutora jakiś produktów przyprawniki i do tego jeszcze serwetniki, to dobrze by na wszystkich stoliku były takie same zestawy. A najtrafniejszym rozwiązaniem jest zakup takich samych przyprawników i serwetników na wszystkie stolik w jakimś ładnym kolorze bez zbędnych liter reklamujących jakiś koncern, najnowszy artykuł. Zadbajmy o to, żeby miejsce, do którego wchodzi głodna osoba rzeczywiście przyciągał nie tylko dobrym potrawami, ale też pięknym wnętrzem. Sprawmy, żeby wszyscy wchodzący do naszego lokalu czuła się przyjemnie już od momentu przekroczenia progu. Diabeł tkwi w szczegółach, więc pamiętajmy, że porządny przyprawnik to nie tylko dwie przyprawy, a również oliwa lub inna orientalna przyprawa, która będzie wpisywała się atmosfery lokalu i podawanych w nim potraw.


Inne artykuły

Jak powinna prezentować się karta dań i dodatki na stołach w dobrych restauracjach?

przkładowa karta dań w lokalu
Redaktor: Mark Mrwizard
Na podstawie: http://www.flickr.com
Lokal gastronomiczny to nie tylko budynek, jadło i kelnerzy, kucharze. To też klienci, aranżacja wnętrza i niezmiernie istotne menu. Nie chodzi nawet o sam zestaw potraw proponowanych przez szefa kuchni, chodzi tu bardziej o formę samego menu. Porządna restauracja ma porządną karta menu restauracji. Karta menu musi być schludna i dobrze rozplanowana. To dwie najważniejsze cechy. Jeżeli nawet jest to zalaminowany papier, to musimy sprawdzać, czy folia nigdzie nie odchodzi. Jeżeli to książeczka, to trzeba przejrzeć każdą na koniec dnia i sprawdzić czy nie znalazły się wśród kartek jakieś okruchy. To niezmiernie ważne by menu było zadbane, a co za tym idzie chciało się złożyć zamówienie. Ważne jest też to, by, co pewien czas dokonać przeglądu dań i odrzucić z menu te, które się są rzadko kupowane. Jeżeli mamy ochotę zaprowadzić jakieś zmiany w menu pamiętajmy, że nie można tego zrobić ręcznie. Trzeba na nowo wydrukować kartę dań. Nie dopisujmy nic i nie przekreślajmy odręcznie, bo to nieestetyczne.
2019-03-05 08:05:12
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.