Gotowanie na parze to jedna z takich kwestii, o jakich wszyscy słyszeli i wszyscy mają taką czy inną opinię na ten temat. Z tego powodu, wokół tej metody wykonywania posiłków narosło wiele mitów. A tak naprawdę gotowania na parze trzeba wypróbować na własną rękę. Wiele rzeczy przemawia za tym, by robić
danie nad gotującą wodą, a nie w samej cieczy. Co warto wiedzieć na temat gotowania na parze?

Redaktor: ultrakickgirl
Na podstawie: http://www.flickr.com
Po pierwsze, tego rodzaju metoda na robienie posiłków sprawia, że jedzenie jest znacznie zdrowsze (porady kulinarne). Oczywiście
gotowanie i tak jest lepsze od smażenia. Gotując nie dokładasz tłuszczu do elementów posiłku. Jednak tradycyjnie gotowane potrawy mają nie tylko niewiele tłuszczu, lecz również… niezbyt dużo witamin. Ciesz efektywnie wypłukuje cenne składniki, które potem po prostu wylewasz.
Gdy będziesz zdania, że opublikowane w tym artykule informacje są warte uwagi, zobacz dodatkowo
szczegóły w linku cichoń cennik. Odnajdziesz tam tak samo wartościowe dane.
Podczas gotowania na parze podobne zjawisko nie ma miejsca.
Możesz w ten sposób w stanie zachować znacznie większą liczbę cennych witamin i minerałów. Ma to ogromne znaczenie zwłaszcza wtedy, kiedy grzejesz
warzywa.
Druga ważna kwestia jest taka, że, dania gotowane na parze mają świetny smak, a często nawet są jeszcze smaczniejsze. Ci, którzy nie próbowali pary z reguły są zdania, że przygotowywanie na parze pozbawia warzywa smaku. Ale to dalekie od prawdy. Wystarczy, że choć raz spróbujesz podgrzać tak ulubione warzywo, a przekonasz się to samemu. Naturalne produkty będą smakować doskonale, a z pewnością nie będą bez smaku.