Co wyróżnia kawę brazylijską?

Brazylia to jeden z największych na świecie producentów kawy. Dowiedz się co wyróżnia brazylijskie uprawy i jak smakuje kawa pochodząca z Brazylii.


Położenie geograficzne Brazylii sprawia, że jest to świetne miejsce do uprawy kawy najlepszego gatunku.




odziez dla gastronomii
Na podstawie: sklep.empak.com.pl


Dlatego Brazylia to od około 150 lat jeden z największych producentów kawy. Główne obszary uprawy ziaren kawy to Santos, São Paulo oraz Minas Gerais. Ciepły klimat, dużo słońca oraz górzyste tereny - to znakomite warunki do produkowania wysokogatunkowej kawy brazylijskiej. Poprzez wymienione czynniki odmiany kawy (mobilny bar kawowy - wejdź po więcej informacji) z Brazylii cieszą się dużym zainteresowaniem. W Ameryce Południowej właściwie jedyną konkurencją jest kolumbijska kawa. Kawa brazylijska jest zazwyczaj łagodna w smaku, delikatnie orzechowo-czekoladowa, średnio mocna o małej kwasowości. Jest znakomita sama w sobie oraz idealna do uzupełnienia mieszanek. Można ją przyrządzać zarówno w tradycyjnej kawiarce, jak i ekspresie ciśnieniowym.


Gatunkami najczęściej produkowanymi w Brazylii są arabica oraz robusta. Aktualnie Brazylia wytwarza niemal jedną trzecią wszystkich przeznaczonych do sprzedaży ziaren arabiki i robusty. Popularną odmianą kawy pochodzącą z Brazylii jest Burbon Santos (popularnie zwana również Santos). Charakterystyczne cechy tej kawy - skorzystaj z promocji na kawa do biura gdańsk - to owocowy i kwaskowaty smak. Następnym popularnym gatunkiem jest Rio. Kawę Rio wyróżnia zaskakujący posmak określany jako “medyczny”, przypominający jodynę.




Wyjątkowy posmak jest skutkiem rozwoju mikroorganizmów na ziarnach kawy. Miejscem, w którym możemy kupić taką kawę jest palarnia kawy.
2018-09-13 15:12:02
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.