Którym produktem zastąpić biały cukier? Nieco pomysłów i rad.

Cukier to centralne źródło mocy i wigoru człowieka. Ikra zdobytaw następstwie przebiegu rozkładania i absorbowania ich jest na ogół przewlekła i stała, ale wyłącznie w wypadkach, jeśli mamy do czynienia z "odpowiednim węglowodanem". Którym produktem zatem zastąpić zwykły biały cukier, który często nie jest należyty dla systemu odpornościowego?

Kiedy prosty cukier będzie poddany rafinacji i koncentracji, siła żywotna ulega rozproszeniu, a normalna równowaga - naruszeniu. Cukier oczyszczony przechodzi do krwiobiegu prędko i w ogromnych wielkościach, co powoduje wstrząs dla żołądka i trzustki. Dochodzi wtedy do zakwaszenia organizmu i do strat wapnia. Cukier w wielu przypadkach nazywany jest „białym zabójcą” ze względu na multum niebezpieczeństw, jakie ze sobą niesie.

Kaszanka z grilla
Nadwyżka cukru wywołuje otyłość, wysokie ciśnienie krwi, cukrzycę, choroby serca, anemię, osłabienie odporności, próchnicę. Przyczynia się do powstania opryszczki, zakażeń drożdżycowych, raka, zaburzeń miesiączkowania, impotencji. Osłabia umysł, pobudza nerwowość, rozdrażnienie. Dla ludzi ,którzy lubią słodycze mamy dobrą wiadomość: są zamienniki, jakie możemy bez skrępowania (lecz też roztropnie) używać w zastępstwie białego cukru. Pierwotnym z nich jest miód, który pomimo poważniejszej kaloryczności zawiera zaufane minerały i enzymy, a więc nie zaburza stabilności mineralnej organizmu człowieka.

Zainteresowały Cię wątki opracowane w tym wpisie? Czujesz jednakże braki? Zatem zapraszamy do kolejnej witryny - naciśnij tu torty legionowo i przenieś się tam.



Bardzo poprawny jest także syrop klonowy, o gęstej konsystencji, który zawiera sole mineralne i witaminy z grupy B, niacynę i kwas foliowy. Kolejny towar to syrop z agawy, który jest potężnie wolniej przyswajany. Mieści w sobie dużą ilość inuliny, czyli normalnego probiotyku oraz poprawia pracę przewodu pokarmowego. Gdy nie chcemy korzystać z wyżej przytoczonych zastępników i w dalszym ciągu zmagamy się z dylematem czym zastąpić biały cukier (klik!), możemy skorzystać z ksylitolu.

Uzyskiwany jest zazwyczaj z brzozy, jest jednakowo słodki jak jego biały odpowiednik, jednak ma plus minus 40% kalorii mniej. Będzie zdumiewający dla jednostek na diecie, pomocnie wzmacnia układ immunologiczny i broni przed uporczywymi chorobami.

Zastępników białego cukru jest nadal dużo, tymczasem teraz, w lato, rozkoszujmy się pogodą grillując i jedząc smakołyki z rusztu. Kiełbaski, kaszanka z grilla przygotowana z cebulką to cudowne pomysły na obiady i weekendowe kolacje - kilknij tutaj.

Przebywając w towarzystwie bliskich czy też gości zajmijmy się rozmową - wtedy także nie będziemy myśleli o słodkościach.
2019-06-24 13:30:10
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.