Sezon jesienny na talerzu – przepisy i porady gastronomiczne z użyciem jarzyn i owoców sezonowych

Sezon jesienny to szczególny czas w kuchni dla osób lubiących przyprawy korzenne i zapach lasu. Wczesną jesienią najczęściej suszymy gruszki, pomidory i grzybki, kończymy robić przetwory i nalewki, a naszych posiłkach jeszcze goszczą owoce i jarzyny sezonowe (dynia, cukinia). W domu pachną doskonałe szarlotki, wszelkie ciasta orzechowe czy tarty z owocami na kruchym spodzie.

Zdrowa potrawa na talerzu
Redaktor: Carmen Rodriguez
Na podstawie: http://www.flickr.com
Później, im bliżej zimy, tym częściej sięgamy po słoiki z naszej spiżarni, przygotowujemy rozgrzewające dania, które zyskują po następnym odgrzewaniu oraz... nalewki takie jak krupnik czy nalewka miodowa.

Jesienne temperatury są motywacją do gotowania gorących posiłków – szybka surówka z gotowego miksu sałat i garści jarzyn nie rozgrzeje tak dobrze jak pyszna zupa czy potrawka. Jeśli nic nie stoi na przeszkodzie, jesienią doprawmy nasze posiłki nieco intensywniejszymi przyprawami (chili, pieprz kolorowy, cząber). Używajmy świeżych składników – na mrożone jeszcze przyjdzie czas. Dania zapiekane zyskają doskonały smak, kiedy zamienimy wędlinę np. na szynkę parmeńską czy inną, dobrze podwędzaną wędlinę (sprawdź). Tartą mozzarellę dobrze jest wyłożyć na danie około 10 minut przed wyjęciem z piekarnika.

Serów twardych typu parmezan nie podgrzewamy – posypujemy nim danie chwilę przed podaniem albo podajemy jako dodatek i wówczas podajemy jako szerokie wstążki (jeżeli nie mamy specjalnego noża do parmezanu, użyjmy obieraka do warzyw). Dania zapiekane można poporcjować i mrozić albo zabrać do pracy na lunch. Jesień to oczywiście pora na patisony i inne jarzyny tego rodzaju. Gdy chcemy kupić idealną dynię, sugerujmy się jej rozmiarem i kolorem skóry. Im bardziej pomarańczowa, tym mocniejszy i smaczniejszy powinien być jej miąższ. Z dynią bardzo dobrze komponuje się marchew i opiekana papryka.

Zapiekanka
Redaktor: Fotolia
Na podstawie: Fotolia
Z tego zestawu możemy przygotować zupę, zrobić zapiekankę, albo dania z patelni (np.: ). Z miąższu z dyni można przygotować także babeczki na słono albo na słodko, a pestki oczyścić i podsuszyć w piecu – będą świetne jako dodatek do bułek domowej roboty, pasztetów warzywnych albo do chrupania jak słonecznik. Na szybszy obiad lub kolację sprawdzą się dania z patelni. Koniecznie smażone na klarowanym maśle z dodatkiem ziół z doniczki i warzyw wspomagających odporność - czosnku i cebuli.

Kiedy ogarnie nas chętka na coś słodkiego, usmażmy naleśniczki na oleju kokosowym i podajmy je z syropem klonowym albo podajmy z prażonym jabłkiem, miodem i cynamonem. Wydrążone jabłka wypełnione orzeszkami i miodem, zapiekane w piekarniku to także wyśmienity pomysł.
2019-10-16 13:06:01
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.