Nie od dziś wiadomo, że pizza jest z nami już od czasów starożytnych Greków. To oni bowiem jako pionierzy wypiekali koliste bochenki chleba, polane oliwką z oliwek, nasmarowane czosnkiem i osobliwą mieszanką ziół.
Od tamtej pory pizza przebyła gigantyczną przemianę, i zdobywa wciąż nieprzerwaną renomę na całym świecie. Włosi są niewątpliwie mentorami w tej sferze gastronomi i tam pizza jest wręcz wziętym posiłkiem z ogromnymi obyczajami. Każdy rejon, a nawet każde miasto są mistrzami w pieczeniu innego wariantu pizzy. Prawdą jest, że Italia jest właśnie takim krajem, gdzie potrawa ta, w jakimkolwiek miejscu jej nie jemy, jest po prostu niesamowita. W Polsce pizza (
pizza piła) jest jednym z najpopularniejszych
potraw jedzonych w restauracjach i kupowanych na wynos. w każdym calu poprawiają smak pizzy. Rzekomo pizza jest metaforą geniuszu neapolitańskiego, który pozwala na sfinalizowanie jednego dania olśniewającego, pachnącego, smakowitego i urozmaiconego jako że każda pizza będzie odmienna od ostatniej zależnie od ciasta, dodatków, marynat i samopoczucia kucharza.