Jaki zapach mają niektóre szlachetne rodzaje krajowego wina?

Każdy wie, że do tworzenia wina konieczne są winogrona, które muszą mieć właściwe warunki do wzrostu. Pomyliłby się jednak ten, kto uważa, że w naszym kraju takich warunków nie ma.




Polskie wina także mogłyby urzekać bogactwem smaku i aromatów.




Niestety ze względu na niezbyt przyjazny mikroklimat, są one wytwarzane w niewielkich partiach. Niemniej jednak w Polsce funkcjonuje kilkaset małych winnic oraz kilkadziesiąt dużych. Najwięcej z nich jest zlokalizowana na południu oraz wschodzie Polski. Powstaje tam wino białe, czerwone czy nawet różowe. Każde z nich charakteryzuje się niepowtarzalnym charakterem, czyli smakiem, zapachem i odcieniem. Polska posiada kilkusetletnią winiarską tradycję, dlatego też niektóre wina polskie potrafią rywalizować z takimi, które są najbardziej cenione na świecie. Co interesujące, niezwykle intratne dla klienta jest kupowanie takich trunków wprost od ich wytwórców.


przekąska
Redaktor: J. Bałachowska
Na podstawie: Good Food


Może dawać to poza tym okazję zapoznania nie tylko regionu, w którym dojrzewała winorośl, lecz także samych producentów tego wysokogatunkowego napoju. Można by się w takiej sytuacji dowiedzieć, że są to niezwykle ciekawi i kompetentni ludzie. Do tworzenia swych win używają najlepszych i często również starych gatunków winorośli. Tego typu wina mogłyby mieć zapach czereśni, owoców cytrusowych czy nawet papryki lub jabłka. Niektóre wina polskie posiadają także subtelną kwiatową nutę.




Niezwykle ważna dla smakoszy jest możliwość skosztowania wina. Znawcy, którzy nie chcą albo nie mogą osobiście pojechać do winnicy, takie wino mogą kupić również w wielu branżowych sklepach za ok. 50-100 zł.
2018-07-11 15:48:29
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.