Rondel to istotny przedmiot w jakiejkolwiek kuchni. Jest niezbędna do gotowania wielu potraw. Patelnie osiągalne na rynku różnią się przede wszystkim materiałem, z którego są stworzone. Najczęściej kupowane patelnie to te z osłonką teflonową, żeliwną i ceramiczną.

Redaktor: Scanpan
Na podstawie: www.smakprostoty.pl
Żeliwne patelnie do naleśników to prawdziwy materiał, pozbawiony syntetycznych domieszek i tworzony w naturalny, niesyntetyczny sposób.
Aby zgłębić wiedzę na przedstawiany wątek
obejrzyj stronę, która zawiera fascynujące dane na ten temat - wystarczy kliknąć.
Patelnie z żeliwa to wspaniałe przewodnictwo ciepła, które równomiernie rozchodzi się po całej nawierzchni patelni. Wolno się grzeje i wolno ostyga. To całkowicie inna forma smażenia niż w przypadku patelni z aluminium, które grzeją się natychmiast i stygną w tempie ekspresowym momentalnie po ściągnięciu z ognia. Odporność to najwyższa wartość żeliwa.
Patelnia żeliwna może być wieczna, wystarczy prosta pielęgnacja, żeby służyła nam przez całe życie. Jest wytrzymała na zarysowania mechaniczne, defekty osłonki, zadrapania.
Podczas smażenia, z żeliwa wytrącają się minimalne wielkości żelaza, pierwiastka niezwykle potrzebnego dla ludzkiego systemu. Smażenie na żeliwnej patelni dopełni niedobory żelaza. Ładny wygląd patelni pozwala na serwowanie stworzonych potraw wprost na stół. Kładąc patelnię z gorącą potrawą na stole, mamy pełne przekonanie że jedzenie długo zostanie ciepłe. Choć patelnie żeliwne są ciężkie, to należy to do jej atutów. Ciężar przynosi stabilność, utrudnia przypadkowe wylanie gorącej zawartości.
Przedstawiany artykuł opisuje niezwykle zajmujące tematy - jeśli chcesz zobaczyć pokrewny materiał, sprawdź bez wahania to omówienie (
https://dekorianhome.pl/salon/krakow).
Żeliwne patelnie do naleśników świetnie nadają się na wszelki rodzaj kuchenek - patelnie do naleśników - żeliwne. Lata eksploatacji patelni powiększają jej własności, zamiast obniżać.