Na walory smakowe potrawy wpływa bezspornie wygląd, w jaki zostaje ona podana

Na szczęście już za nami lata ponurych stołówek masowego żywienia, ospałych kelnerów i zimnej kawy. Przeszły czasy zapiekanek z pieczarkami i kiełbasek z rożna serwowanych w budkach campingowych. Mija okres fascynacji pizzą i hamburgerami. Współczesny bywalec restauracji, wydaje się być łowcą niepowtarzalnych przeżyć kulinarnych. Tradycyjne polskie jadło wraca do łask.

Przyprawnik
Redaktor: amyshuff
Na podstawie: http://www.flickr.com
Zauważamy widoczny zwrot w stronę regionalnych i polskich tradycji kulinarnych. Kuchnia polska zwana chłopską, tłusta i treściwa – ma liczne grono swoich amatorów. Tradycyjna kuchnia polska to świat pierogów i smalcu, grubych pajd razowego pieczywa i treściwych sosów. Tradycyjne polskie jadło, jest już powszechnie podawane w jadłodajniach (więcej na decorest.pl).

Karty dań w dobrych restauracjach (decorest.pl/category/okladki-menu), posiadają bogatą ofertę potraw kuchni polskiej. Zwrot ku tradycji jest w dobie globalizacji niezwykle ważny, aby chronić tradycyjne smaki i kuchnie różnych regionów kraju. Co warunkuje, że restauracja staje się niezwykła? Lokalizacja? Mistrz kuchni? A może wygląd?

W dobrej restauracji muszą być pobudzone wszystkie zmysły. Bodaj najbardziej doświadczony mistrz kuchni, nie zagwarantuje powodzenia i pozytywnej opinii restauracji, jeżeli obok smaku, który bez wątpienia wpada w pamięć, nie będzie ona miała odpowiedniej aury. Za aurę są odpowiedzialne osoby, które odwiedzają lokale gastronomiczne. Urządzenie wnętrza musi być zrównoważone, wysublimowane.

Odczucie nadzwyczajności konsumowania pożywienia, potęguje muzyk grający na żywo. W powietrzu unosi się aromat kuchni polskiej. Prócz menu nawiązującego do bardzo bogatej historii polski, widoczny jest wystrój stołu utrzymany w tej konwencji. Stylowo przygotowany stół, potrzebuje doskonałej organizacji.

Po pierwsze ważny jest obrus, który jest fundamentem prawidłowo nakrytego stołu. Sztućce można zaserwować w specjalnym pojemniku do podawania sztućców. Aby uniknąć bałaganu, przyprawniki powinno się ustawić na dwóch skrajnych częściach stołu. Ładnie i elegancko wykonany płatnik kelnerski doda szyku. Gdy po posiłku serwujemy herbatę, to można to zrobić w specjalnie do tego celu przygotowanych pudełeczkach do serwowania herbaty.
2018-02-02 14:47:56
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.