Z sokiem malinowym, bananowa czy waniliowa? Mleczna, ryżowa czy może wielozbożowa? Kaszek dla
dzieci jest tak dużo, iż ciężko się zdecydować. Czym się kierować przy wyborze jej kupna?

Redaktor: Matt Preston
Na podstawie: http://www.flickr.com
Istotną sprawą jest wiek niemowlęcia. Firmy w zakresie żywienia zamieszczają na opakowaniu informację, od którego miesiąca można podawać maluszkowi dany produkt. Lecz nie zawsze trzeba tej informacji bezkrytycznie ufać.
Jeśli wykorzystana w tym artykule narracja do Ciebie przemówiła, to zobacz tu (
http://zdrowakaloria.eu/diety/) podobne porady - one dotyczą analogicznej tematyki.
Z rozszerzaniem
diety nie należy przyspieszać. Jeżeli pediatra nie zaleci innego postępowania, kaszkę najrozsądniej jest wprowadzić do menu od szóstego lub siódmego miesiąca, nawet tę dozwoloną od czwartego miesiąca.
Na początek wprowadźmy
kaszki bezmleczne i pozbawione glutenu: kukurydziane i ryżowe, wykluczając przez to ryzyko wystąpienia
alergii pokarmowej. Owe kaszki dla
niemowląt jesteśmy w stanie przygotować na bazie mleka modyfikowanego, pokarmu mamy lub wody przegotowanej (jak rozszerzyć dziecku dietę).
Gdy zaistnieje sytuacja, że maluchowi spodoba się smak jego nowego posiłku, możemy pokusić się o wprowadzenie kaszek mleczno - ryżowych, które przygotowujemy na na bazie wody. Tu wybór jest bardzo duży. Im maluch jest starszy, tym bardziej nieznane mu smaki możesz mu proponować. Około dziesiątego miesiąca możemy przechodzić na kaszki pszenne i wielozbożowe, tudzież bogatą w witaminy owsiankę.