Przystawka świetnym wstępem lub uzupełnieniem pysznego karczku pieczonego.

Zakąską może być każda potrawa. Całość jest zależne jedynie od tego dla jak wielu osób serwujemy, czy ma być dana w ciepłej czy lodowatej formie także co proponujemy podać jako główną potrawę. Ważne pomimo wszystko jest między innymi to, czy stanowi danie, czy dodatek do niego. Jak określenie pokazuje zakąska, to niewielka część posiłku, która powinna wzbudzić kubki smakowe i wyczulić smak.
Talerz w restauracji
Redaktor: Anna
Na podstawie: http://www.flickr.com
W wielu cywilizacjach i krajach występują różne formy i smaki takich przekąsek. Raz po raz przepisy (przejrzyj krewetki w winie w mommy4tummy.pl...) na przekąski posiadają dołączone zdjęcia – co umożliwia w krótkim czasie i wytwornie zaserwować posiłek, albowiem powinny one też radować wyglądem, później kusić aromatem – ponieważ jak wiemy po pierwsze konsumujemy wzrokiem.

Coraz rzadziej spotykamy się z zwykłymi przepisami na przystawki, bowiem przeganiają je nowatorskie przekąski. W Polsce najbardziej popularne przepisy na przekąski to nie schodzące z podium kanapeczki, koreczki i nadziewane jajka. Nadzwyczajnie często królują także takie miniaturowe dania posiłki jak nadziewane pieczarki, wędliny w cieście francuskim, bułeczki z serami oraz sałatki.

Inne artykuły

Catering w pudełkach to najlepsza opcja

dieta pudełkowa łódź do domu
Redaktor: www.sxc.hu
Na podstawie: www.sxc.hu
Współczesny świat kręci się wokół tego jak ludzie wyglądają. Najważniejsze to posiadać wspaniałe ciało i uśmiech przyklejony do twarzy. Ale, gdy rzeczywiście chcielibyśmy dobrze wyglądać i posiadać dobre samopoczucie, to powinniśmy pamiętać, że same ćwiczenia to nie wszystko.


Karczek pieczony – czyli jak w oszczędnym czasie wyczarować potrawę, która zachwyca podniebienia. Prawidłowo przyrządzony karczek pieczony bezspornie podbija kubki smakowe swoim idealnym smakiem i delikatnością (tutaj więcej). Gdy jest gotowy powinien się ładnie kroić w plastry, zarówno w gorącym wydaniu obiadowym, jak i w formie wędliny na kanapki.

Sprawdza się też jako przekąska wśród serów oraz koreczków na półmiskach. Jest to danie błyskawiczna i wystarczająco tania w przyrządzeniu. Ważne, żeby najpierw mięso zamarynować. W tym celu należy zamieszać sól, pieprz, jałowiec, goździki, ziele angielskie, liście laurowe i czosnek (własna kompozycja przypraw będzie też genialnym rozstrzygnięciem), wszystko zblendować i rozgrzać na patelni. Mięso dobrze natrzeć lodowatą marynatą, następnie odłożyć na noc w lodówce. Na następny dzień nasz karczek jest gotowy do dalszej obróbki.

zdrowa przystawka w postaci koreczków
Redaktor: Ted Eytan
Na podstawie: http://www.flickr.com
Wkładamy go do naczynia odpornego na wysokie temperatury, piec włączamy na 200 stopni i pieczemy około dwóch godzin. W tym czasie oblewamy nasz pieczony karczek sosem, który pozyskaliśmy. Dla jeszcze większej przyjemności nasza potrawę powinniśmy w trakcie opiekania skropić czerwonym winem. Tak przygotowany karczek pieczony jest smaczny, pasuje do dużej ilości dodatków obiadowych (przykładowo: więcej), stanowi wspaniały pokarm, który syci i smakuje.
2019-06-13 07:24:07
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.