Kategorie patyczków w gastronomii

Dostępne są rzeczy, które – mimo że małe – często potrafią znacznie ułatwić życie, także i w gastronomii. Jednym takim produktem są patyczki stosowane do ciekawych dań i przekąsek, takich jak między innymi szaszłyki do grilla, bądź do warzyw.




Makaron z musem truskawkowym
Redaktor: Międzybrodzki Makaron
Na podstawie: Międzybrodzki Makaron


Z reguły kupić je można hurtowo, jak również na użytek domowy.


Patyczki do szaszłyków często mylone są z tzw. wykałaczkami, ponieważ odznaczają się długością, a dodatkowo – są cienkie, aby bez trudu można było nakładać na nie m.in. warzywa i owoce, a nawet – w przypadku grilla – mięso. Patyczki są produkowane z bambusa, jednak można też spotkać produkty z nierdzewnej stali, mogące posłużyć przez dłuższy czas. Co ważniejsze – sprzedawane są w ilościach hurtowych, po 50, a nawet 200 sztuk w w tym samym opakowaniu w przystępnej i stosunkowo niewielkiej cenie. Jeśli są one stosowane do grilla, większość przepisów radzi, aby były one moczone w wodzie przez około trzydzieści minut. Patyczki do szaszłyków są oferowane właściwie w każdym sklepie spożywczym, a także z artykułami gastronomicznymi, ponieważ dzięki nim istnieje możliwość przygotowanie w prosty oraz szybki sposób ciekawego dania, jak również zachwycenia znajomych, a także zachwycić znajomych bez większego wysiłku.


Popularne są też patyczki do lodów, które można spotkać głównie w lecie, lecz nie wszyscy wiedzą, iż oferowane są one w wielu sklepach, gdyż dzięki nim istnieje możliwość zrobienia własnych, domowych lodów.




Patyczki służą także bardzo często do nauki liczenia oraz – co ważne – są dodatkiem do wielu ciekawych dzieł zrobionych przez dzieci, które wprost uwielbiają drewniane dodatki, miło kojarzące się niekiedy ze wspaniałym smakiem lodów.
2018-01-17 14:08:50
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.