Pyszne dania serwowane w postaci szaszłyka.

Sezon grillowania to czas widzeń ze znajomymi. Szykujemy akcesoria czy też nabywamy. To także okazja kiedy możemy pochwalić się naszymi potrawami przed przyjaciółmi. Już od dawna na grillowych stołach rządzą wszelkiego rodzaju potrawy.
szaszłyki
Redaktor: Ivana Sokolović
Na podstawie: http://www.flickr.com
Co niektóre wyszukane, pełne okrasy jak i te proste do zrobienia, a jednak pełne szyku. I właśnie do takich dań można zaliczyć szaszłyki. Kawałki mięsa, boczku połączone z warzywami nadziane na specyficzne szpikulce. Proste w wykonaniu danie a cieszy się potwornym powodzeniem. Nie potrzebne są do tego sztućce jak i jeszcze talerze. To danie powszechne jest na całym globie i najprawdopodobniej jedno z lepiej rozpoznawalnych.

Danie to może być zrobione z różnego typu mięsa: cielęciny, jagnięciny, baraniny, wieprzowiny jak i wołowiny. Niekiedy używa się drób, a w krajach nadmorskich zazwyczaj dodaje się rybie mięso. Miejscem, skąd być może pochodzi szaszłyk to Azja. Jednak dokładny kraj pochodzenia nie jest wiadomy. Tymczasem trzeba powiedzieć, że w Azji taka postać podawania dania jest popularna. A jaką historię szaszłyki mają w Polsce? Początkowo szaszłyki podane w Polskich kuchniach oraz barach miały prawie identyczną formę jak te serwowane w krajach azjatyckich. Tymczasem z upływem lat zmieniły się metody robienia tej wyjątkowej potrawy. Głównie zmieniały się metody przyrządzania mięsa. Oryginalnie mięso przed nadzianiem na patyczki do szaszłyków nie jest zrobione. Było surowe oraz wcześniej nie doprawiane. Teraz mięso, jakie chcemy użyć do szaszłyków dużo wcześniej przygotowujemy. Poddajemy je zabiegowi, który profesjonalnie zwie się marynowaniem.


Inne artykuły

Pizza towarzyszy nam już od okresu starożytnych Greków

Pizza
Redaktor: Fotolia
Na podstawie: Fotolia
Nie od dziś wiadomym jest, że pizza towarzyszy nam już od okresu starożytnych Greków. To oni bowiem jako pierwsi wypiekali owalne chleby, posmarowane oliwką z oliwek, natarte czosnkiem i szczególną mieszanką ziół.

Marynatę zazwyczaj wykonujemy ostrą: z soku z cytryny, octu z dodatkami warzyw oraz przypraw. Jednakże są niestandardowe edycje opracowania marynaty do tej potrawy: wykonane z piwa, wina lub z ekstraktem z miodu. Ostateczny rezultat dania jest zależny również od tego z jakiego drzewa wykonane są patyczki do szaszłyków. Najlepsze to te zrobione z drzew liściastych oraz owocowych. Korzystny wpływ poza patyczkami ma również typ źródła ciepła, nad jakim możemy sporządzić szaszłyki. Perfekcyjny posmak posiadają te grillowane nad otwartym ogniem (np. nad grillem lub ogniskiem) i smażone na drzewie wiśni lub czereśni.
2018-06-22 12:43:41
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.