To, co spożywamy znacznie oddziałuje na nasz organizm. Jeśli starasz się zdrowo odżywiać, to z pewnością docenisz właściwości, które posiada sok z aronii.

Aronia została sprowadzona do Polski z terenów Ameryki Północnej. W naszym klimacie nie rośnie raczej w dzikich warunkach. Jedynie czasami można ją zobaczyć w jakimś lesie. Często spotykana jest natomiast uprawa tego owocu. Aronia rośnie na niezbyt dużych krzakach, które upiększają nasze działki i ogrody.

Trudno się temu dziwić, gdyż aronia posiada mnóstwo wartościowych witamin, z grupy A,C,E i P. Zawiera cenne właściwości odżywcze i lecznicze. Jest też doskonałym źródłem błonnika, a więc przyspiesza też metabolizm. Sok z aronii stosowany jest zapobiegawczo i wspomagająco w leczeniu schorzeń i dolegliwości, takich jak: miażdżyca, nadciśnienie, cukrzyca, choroby oczu, a także zmiany nowotworowe. Aronia pomaga również zwalczać różnego rodzaju wirusy i bakterie. Dlatego warto sięgać po nią też podczas zwykłej infekcji, przeziębienia lub, kiedy chcemy wzmocnić system immunologiczny.

Inne artykuły

Jak na przykład wybrać wyśmienitą herbatę - rytuał picia herbaty

Zielona herbata
Redaktor: www.sxc.hu
Na podstawie: www.sxc.hu
Dużo osób jest aktualnie miłośnikami herbaty, w szczególności jeśli mowa o aromatycznej, świeżej i prawdziwej herbacie. Aktualnie możemy odnaleźć naprawdę bardzo wiele rodzajów i typów herbaty z każdego zakątka świata.


Owoce te zawierają antyoksydanty i przeciwutleniacze, które spowalniają rozwój komórek rakowych.

aronia
Redaktor: Gene Selkov
Na podstawie: http://www.flickr.com
Na jaskrę bądź zaćmę dobrze pomagają zawarte w aronii bioflawonoidy. Witamina C i rutyna wspomagają natomiast system immunologiczny i pomagają zwalczyć przeziębienie i infekcje. Po sok z aronii sięgamy głównie zimą lub jesienią. Okazuje się jednak, że warto pić go przez cały rok (https://zdrowystragan.pl/soki/148-sok-z-dzikiej-rozy-500-ml.html). Nieprzetworzona aronia ma cierpki i gorzkawy smak, więc raczej nie nadaje się do jedzenia na surowo. Przetwory, zrobione na bazie aronii są jednak zaskakująco przyjemne w smaku i zdrowe. Najłatwiej można przygotować sok. Wystarczy włożyć owoce do garnka i zagotować je z wodą i cukrem. Do smaku możemy dodać także np. jabłka, wiśnie, śliwki albo pomarańcze.

Sok z aronii znakomicie smakuje też w połączeniu z przyprawami korzennymi, takimi jak cynamon, imbir i goździki. Na bazie aronii możemy również zrobić wino. Razem z winogronami i wanilią, aronia stworzy wytworny i aromatyczny bukiet. Wino z aronii będzie także znakomicie regulować krążenie krwi. Wspomoże przy leczeniu nadciśnienia, miażdżycy czy żylaków. Warto pomyśleć jednak też o dzieciach. Dla nich warto zrobić przetwory, takie jak dżem, kisiel czy galaretka.

Dzieci bardzo lubią przecież słodkości.

Wykorzystajmy więc aronię, żeby stworzyć dla swojego dziecka pyszny i jednocześnie zdrowy deser (sklep ze zdrową żywnością). Jeżeli użyjemy trochę sprytu, to nawet największy niejadek nie oprze się galaretce z aronii z dodatkiem bitej śmietany lub lodów. Taki deser możesz bez obaw podać też swoim gościom.
2017-12-01 15:11:06
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.