Higiena istotnym kryterium wyboru restauracji

Nadrzędnym celem wszelkiej restauracji jest zdobycie zaufania i zadowolenia konsumentów. Znakomicie wiadomo iż, aby pozyskać dobre wrażenie konsumenta należy zatroszczyć się o kilka spraw. Ogromnie istotną rolę w ocenie restauracji odgrywa czystość, konsumenci wchodząc do restauracji zwracają na to uwagę, bowiem czystość oraz schludność restauracji będzie pierwszym wrażeniem konsumenta oraz jest rozstrzygające w dalszej ocenie.

potrawy serwowane w restauracji
Na podstawie: pixabay.com
To wygląd restauracji i dań przyciąga wzrok klientów, „jemy wpierw oczami”. Nabiera to wyjątkowego znaczenia w czasach social mediów – współcześnie nawet małe niedociągnięcie może mieć niezwykle poważne konsekwencje. Sądy konsumentów na temat schludności w konkretnym lokalu przekładają się na całościowe wrażenie o nim. W przypadku, gdy restauracja (zobacz http://p2.wroclaw.pl/) stawia na tzw. open kitchen, gdzie goście widzą w jaki sposób przyrządzane są ich dania, należy zwrócić wyjątkową uwagę na stan czystości kuchni, a również przyrządów w niej stosowanych. Musimy również pamiętać o tym, iż restauracje podlegają pod restrykcyjne zasady higieniczno-sanitarne, które regulowane są przez prawo.


Muszę jednakże uznać, że utrzymanie czystości w restauracji, którą każdego dnia odwiedza kilkaset klientów stanowi duże wyzwanie. Kardynalną zasadą, której bezwzględnie powinniśmy przestrzegać, jest systematyczność oraz podział zadań. Według mnie to jest klucz do sukcesu. Każde zaniedbanie rodzi zaległości, które później ciężko nadgonić, gdy klienci oczekują. Szczególnie, że zbyt późne usuwanie tłustych zabrudzeń przykładowo z filtrów kominowych kosztuje więcej czasu i środków – zatem jest po prostu nieopłacalne a czasami i niebezpieczne.


Inne artykuły

Jakiej patelni używają znakomici francuscy kucharze?

wędlina
Redaktor: Reed Probus
Na podstawie: http://www.flickr.com
Aby zadbać o jeszcze większą jakość robionych przez nas dań, należy wykorzystywać profesjonalne naczynia kuchenne, dzięki którym potrawy będą nabierać jeszcze w większym stopniu wyjątkowego smaku.

restauracja, potrawa
Redaktor: Kent Wang
Na podstawie: http://www.flickr.com
Aby podołać temu wyzwaniu za czystość swojego stanowiska pracy odpowiedzialny winien być każdy z pracowników kuchni. Restauracja (zobacz Anatewka Manufaktura) musi być porządkowana gruntownie po zakończeniu każdej zmiany, ale naturalnie na bieżąco reagujemy, kiedy pojawi się taka potrzeba. Każdy z pracowników musi zostać przeszkolony jak też dokładnie wiedzieć, na co ma zwrócić uwagę. Czystość rąk, spinanie włosów, używanie oddzielnych ścierek do rozmaitych czynności są to podstawy, o których wszyscy muszą pamiętać. Do oczyszczania urządzeń kuchennych trzeba używać środków renomowanych producentów, np. Cid line (chemia).
2018-07-10 10:15:02
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.