Nie masz pojęcia, co zrobić na obiad? Skorzystaj z naszych rad

Wszyscy znamy to stare powiedzonko, które dotyczy trzech kolejnych posiłków w całym dniu. Wedle niego, śniadanie powinniśmy zjeść sami, obiadem dzielić się z najbliższymi, a kolację dać wrogowi. Znamy jeszcze jedno, które głosi, że pierwszy posiłek ma być królewski, tymczasem drugi- książęcy. Nigdy nie zapominajmy o sytym obiedzie. Tylko śniadanie, nawet jeżeli będzie niezwykle pożywne, nie zagwarantuje na mocy na cały dzień. Przepisowo, w naszym codziennym jadłospisie powinno występować pięć posiłków, spożywanych o stałych porach. A obiad jest bardzo ważną jego częścią.

Dobre i tanie jedzenie

Jak dobrze i tanio zjeść w Szczecinie? Co najlepiej kupować? Czego lepiej nie kosztować? Które miejsca omijać szerokim łukiem? Te i inne pytania zadają sobie miłośnicy jedzenia na mieście. W barach szybciej obsługi jedzenia jest bez liku. Oczami najchętniej chcielibyśmy skosztować wszystko. Ale nie wszystko, co smacznie wygląda, jest takie w rzeczywistości. A konsekwencje jedzenia w niesprawdzonych miejscach mogą być nieciekawe.

Jak powinna prezentować się karta dań i dodatki na stołach w dobrych restauracjach?

Lokal gastronomiczny to nie jedynie budynek, jadło i kelnerzy, kucharze. To również klienci, aranżacja wnętrza i jakże istotne menu. Nie chodzi nawet o sam zestaw potraw serwowanych przez kucharza, chodzi raczej o formę samego menu. Porządna restauracja ma profesjonalną karta menu restauracji. Karta menu musi być czysta i przejrzysta. To dwie podstawowe cechy. Jeśli to zafoliowana kartka, to musimy sprawdzić, czy folia nigdzie nie odchodzi. Jeżeli to książeczka, to trzeba przejrzeć każdą pod koniec dnia i zobaczyć czy nie znalazły się między kartkami jakieś resztki jedzenia. To bardzo ważne by menu było czyste, a co za tym idzie zachęcało do złożenia zamówienia. Istotne jest też to, by, co pewien czas dokonać przeglądu dań i odrzucić z menu te, które się nie sprzedają. Jeśli mamy ochotę zaprowadzić jakieś zmiany w menu nie zapominajmy, że nie możemy tego zrobić ręcznie. Trzeba na nowo stworzyć całą kartę dań. Nie dopisujmy nic i nie skreślajmy odręcznie, bo to bardzo brzydko wygląda.

Czym musimy się kierować decydując się na salę na swe idealnewesele?

Po pierwsze powinniśmy określić liczbę weselników. Zakres poszukiwań będzie inny, jeżeli zamyślamy wesele na 50 osób a 150 osób. Sal na dużą liczbę osób jest o wiele mniej i musimy pamiętać, iż najczęściej w takich miejscach terminy są rezerwowane ze znacznym wyprzedzeniem. Zwłaszcza jeśli Parze Młodej również zależy na tym, by tańce odbywały się na tejże samej sali, aby wszyscy weselnicy byli ulokowani w tym samym pomieszczeniu itd.

Na czym polega marketing restauracyjny?

Rynek restauracyjny w Polsce rośnie w czasie bardzo szybko. Powodów takiego porządku jest wiele: wzrost świadomości kulinarnej rodaków, popularność show telewizyjnych takich jak Top Chef czy Master Chef oraz wzrost pensji w wybranych gałęziach gospodarki. W wyniku tego Polacy bardzo chętnie wybierają się do lokali gastronomicznych aby zasmakować niezwykłych propozycji kulinarnych.

Diabeł tkwi w szczegółach

Lokal gastronomiczny to nie tylko budynek, jadło i kelnerzy, kucharze. To też klienci, aranżacja wnętrza i jakże istotne menu. Nie chodzi nawet o sam zestaw potraw proponowanych przez kucharza, chodzi raczej o formę samego menu. Szanująca się restauracja ma porządną karta menu restauracji. Karta menu musi być czysta i przejrzysta. To dwie najważniejsze cechy. Jeśli to zafoliowana kartka, to trzeba sprawdzić, czy folia nigdzie się nie odkleja. Jeśli to książeczka, to musimy obejrzeć każdą na koniec dnia i zobaczyć czy nie znalazły się między kartkami jakieś okruchy. To bardzo istotne żeby menu było zadbane, a co za tym idzie chciało się złożyć zamówienie. Istotne jest też to, by, co pewien czas dokonać przeglądu dań i odrzucić z menu te, które się nie sprzedają. Jeśli mamy ochotę zaprowadzić jakieś zmiany w menu nie zapominajmy, że nie można tego zrobić ręcznie. Najlepiej na nowo stworzyć całą kartę dań. Nie piszmy nic i nie skreślajmy odręcznie, bo to bardzo brzydko wygląda.

Jak można najwłaściwiej wyprawić idealne przyjęcie weselne?

Wesele jest najważniejszą imprezą dla człowieka, do której każdy z nas przygotowuje się ze znacznym wyprzedzeniem. W dzisiejszych czasach wyprawienie przyjęcia weselnego nie jest specjalnie kłopotliwe, albowiem do dyspozycji mamy dość sporo renomowanych restauracji. Trzeba zaznajomić się z ich charakterystyką, stawiając na wymarzony lokal. W przypadku gdy szukamy stylowej restauracji zajmującej się organizacją wesel, wystarczy wpisać do wyszukiwarki frazę „Lubin restauracja”.