W jaki sposób przygotować wędliny domowego wyrobu?

Majówka to dobry czas na zapoczątkowanie sezonu na wędzenie szynek, boczków, wytwarzanie domowych kiełbach. Jeśli dzisiaj nabędziemy kawałeczek pięknego mięsa od szynki, chudziutkiego boczku lub kilo łopatki, to już za 3 dni możemy mieć własną smakowitą wędzonkę. A takie wyroby są coraz to bardziej popularne, ponieważ wiemy, co jemy.

Kiedy produkcja domowa różnorodnych przetworów mięsnych zaczyna robić się opłacalna.

Nie ma nic lepszego na śniadanie od aromatyczne, soczystej wędliny na świeżo ukrojonej kromce. Chłodnicze lady w sklepach wprost uginają się pod ciężarem różnorodnych kiełbas, szynek i salcesonów. Wszystkie kusza swojskim nazewnictwem i pięknym wyglądem. Jednak nie wszystkie będą rzeczywiście dobre. Nie mówiąc już o wpływie kiepskiej jakości wyrobów na zdrowie.