
Redaktor: eyeliam
Na podstawie: http://www.flickr.com
Lokal gastronomiczny to nie tylko budynek, dania i obsługa. To też klienci, aranżacja wnętrza i jakże ważne
menu. Nie chodzi nawet o sam zestaw potraw serwowanych przez kucharza, chodzi tu bardziej o formę samego menu. Renomowana restauracja ma porządną
karta menu restauracji. Karta menu musi być czysta i dobrze rozplanowana. To dwie podstawowe cechy. Jeśli to zalaminowany papier, to musimy sprawdzić, czy folia nigdzie nie odchodzi. Jeżeli to książeczka, to należy przejrzeć każdą pod koniec dnia i sprawdzić czy nie zapodziały się między kartkami jakieś resztki jedzenia. To niezmiernie ważne żeby menu było zadbane, a co za tym idzie chciało się złożyć zamówienie. Istotne jest również to, by, co jakiś czas dokonać przeglądu dań i wyrzucić z menu te, które się nie sprzedają. Jeśli mamy ochotę wprowadzić jakieś zmiany w menu nie zapominajmy, że nie można tego zrobić ręcznie. Najlepiej na nowo wydrukować kartę dań. Nie dopisujmy nic i nie skreślajmy odręcznie, bo to bywa kompromitujące.