Karta menu restauracji
wnętrze restauracji
Redaktor: eyeliam
Na podstawie: http://www.flickr.com

Diabeł tkwi w szczegółach

Lokal gastronomiczny to nie tylko budynek, dania i obsługa. To też klienci, aranżacja wnętrza i jakże ważne menu. Nie chodzi nawet o sam zestaw potraw serwowanych przez kucharza, chodzi tu bardziej o formę samego menu. Renomowana restauracja ma porządną karta menu restauracji. Karta menu musi być czysta i dobrze rozplanowana. To dwie podstawowe cechy. Jeśli to zalaminowany papier, to musimy sprawdzić, czy folia nigdzie nie odchodzi. Jeżeli to książeczka, to należy przejrzeć każdą pod koniec dnia i sprawdzić czy nie zapodziały się między kartkami jakieś resztki jedzenia. To niezmiernie ważne żeby menu było zadbane, a co za tym idzie chciało się złożyć zamówienie. Istotne jest również to, by, co jakiś czas dokonać przeglądu dań i wyrzucić z menu te, które się nie sprzedają. Jeśli mamy ochotę wprowadzić jakieś zmiany w menu nie zapominajmy, że nie można tego zrobić ręcznie. Najlepiej na nowo wydrukować kartę dań. Nie dopisujmy nic i nie skreślajmy odręcznie, bo to bywa kompromitujące.
przkładowa karta dań w lokalu
Redaktor: Mark Mrwizard
Na podstawie: http://www.flickr.com

Jak powinna prezentować się karta dań i dodatki na stołach w dobrych restauracjach?

Lokal gastronomiczny to nie tylko budynek, dania i obsługa. To też klienci, wystrój wnętrza i niezmiernie istotne menu. Nie chodzi tylko o sam zestaw dań serwowanych przez kucharza, chodzi raczej o formę samego menu. Renomowana restauracja ma porządną karta menu restauracji. Karta menu musi być czysta i dobrze rozplanowana. To dwie najważniejsze cechy. Jeśli to zafoliowana kartka, to trzeba sprawdzać, czy folia nigdzie się nie odkleja. Jeżeli to książeczka, to należy przejrzeć każdą pod koniec dnia i sprawdzić czy nie zapodziały się wśród kartek jakieś resztki jedzenia. To niezmiernie istotne żeby menu było czyste, a co za tym idzie zachęcało do złożenia zamówienia. Ważne jest również to, by, co pewien czas robić przegląd dań i odrzucić z menu te, które się nie sprzedają. Jeśli mamy ochotę zaprowadzić jakieś zmiany w karcie potraw nie zapominajmy, że nie można tego zrobić ręcznie. Najlepiej na nowo stworzyć całą kartę dań. Nie piszmy nic i nie skreślajmy odręcznie, bo to bardzo brzydko wygląda.
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.