Karta menu restauracji
wnętrze restauracji
Redaktor: eyeliam
Na podstawie: http://www.flickr.com

Diabeł tkwi w szczegółach

Lokal gastronomiczny to nie tylko budynek, jadło i kelnerzy, kucharze. To również klienci, wystrój wnętrza i jakże ważne menu. Nie chodzi tylko o sam zestaw potraw serwowanych przez szefa kuchni, chodzi tu bardziej o formę samego menu. Renomowana restauracja ma profesjonalną karta menu restauracji. Karta menu musi być schludna i przejrzysta. To dwie najważniejsze cechy. Jeśli to zalaminowany papier, to trzeba sprawdzić, czy folia nigdzie nie odchodzi. Jeśli to książeczka, to należy obejrzeć każdą na koniec dnia i sprawdzić czy nie zapodziały się wśród kartek jakieś okruchy. To bardzo istotne by menu było zadbane, a co za tym idzie chciało się złożyć zamówienie. Istotne jest też to, by, co pewien czas dokonać przeglądu dań i odrzucić z menu te, które się są rzadko kupowane. Jeżeli mamy ochotę wprowadzić jakieś zmiany w menu nie zapominajmy, że nie możemy tego zrobić ręcznie. Trzeba na nowo wydrukować kartę dań. Nie piszmy nic i nie skreślajmy odręcznie, bo to bardzo brzydko wygląda.
przkładowa karta dań w lokalu
Redaktor: Mark Mrwizard
Na podstawie: http://www.flickr.com

Jak powinna prezentować się karta dań i dodatki na stołach w dobrych restauracjach?

Lokal gastronomiczny to nie jedynie budynek, jadło i kelnerzy, kucharze. To również klienci, aranżacja wnętrza i jakże ważne menu. Nie chodzi nawet o sam zestaw potraw serwowanych przez kucharza, chodzi tu bardziej o formę samego menu. Renomowana restauracja ma profesjonalną karta menu restauracji. Karta menu musi być schludna i dobrze rozplanowana. To dwie najważniejsze cechy. Jeżeli nawet jest to zafoliowana kartka, to musimy sprawdzić, czy folia nigdzie się nie odkleja. Jeśli to książeczka, to trzeba przejrzeć każdą na koniec dnia i sprawdzić czy nie znalazły się wśród kartek jakieś resztki jedzenia. To niezmiernie istotne żeby menu było czyste, a co za tym idzie zachęcało do złożenia zamówienia. Ważne jest również to, by, co pewien czas robić przegląd dań i odrzucić z menu te, które się nie sprzedają. Jeśli chcemy zaprowadzić jakieś zmiany w menu nie zapominajmy, że nie można tego zrobić ręcznie. Najlepiej na nowo stworzyć całą kartę dań. Nie dopisujmy nic i nie skreślajmy odręcznie, bo to bardzo brzydko wygląda.
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.