Karta menu restauracji
wnętrze restauracji
Redaktor: eyeliam
Na podstawie: http://www.flickr.com

Diabeł tkwi w szczegółach

Lokal gastronomiczny to nie jedynie budynek, jadło i kelnerzy, kucharze. To też klienci, aranżacja wnętrza i niezmiernie istotne menu. Nie chodzi tylko o sam zestaw dań proponowanych przez kucharza, chodzi raczej o formę samego menu. Szanująca się restauracja ma profesjonalną karta menu restauracji. Karta menu musi być czysta i dobrze rozplanowana. To dwie podstawowe cechy. Jeśli to zafoliowana kartka, to musimy sprawdzać, czy folia nigdzie się nie odkleja. Jeśli to książeczka, to należy przejrzeć każdą na koniec dnia i sprawdzić czy nie znalazły się między kartkami jakieś okruchy. To bardzo istotne by menu było czyste, a co za tym idzie chciało się złożyć zamówienie. Istotne jest również to, by, co jakiś czas robić przegląd dań i odrzucić z menu te, które się są rzadko kupowane. Jeśli chcemy wprowadzić jakieś zmiany w menu nie zapominajmy, że nie możemy tego zrobić ręcznie. Najlepiej na nowo wydrukować kartę dań. Nie dopisujmy nic i nie skreślajmy odręcznie, bo to nieestetyczne.
przkładowa karta dań w lokalu
Redaktor: Mark Mrwizard
Na podstawie: http://www.flickr.com

Jak powinna prezentować się karta dań i dodatki na stołach w dobrych restauracjach?

Lokal gastronomiczny to nie tylko budynek, jadło i kelnerzy, kucharze. To też klienci, aranżacja wnętrza i niezmiernie istotne menu. Nie chodzi nawet o sam zestaw potraw proponowanych przez szefa kuchni, chodzi tu bardziej o formę samego menu. Porządna restauracja ma porządną karta menu restauracji. Karta menu musi być schludna i dobrze rozplanowana. To dwie najważniejsze cechy. Jeżeli nawet jest to zalaminowany papier, to musimy sprawdzać, czy folia nigdzie nie odchodzi. Jeżeli to książeczka, to trzeba przejrzeć każdą na koniec dnia i sprawdzić czy nie znalazły się wśród kartek jakieś okruchy. To niezmiernie ważne by menu było zadbane, a co za tym idzie chciało się złożyć zamówienie. Ważne jest też to, by, co pewien czas dokonać przeglądu dań i odrzucić z menu te, które się są rzadko kupowane. Jeżeli mamy ochotę zaprowadzić jakieś zmiany w menu pamiętajmy, że nie można tego zrobić ręcznie. Trzeba na nowo wydrukować kartę dań. Nie dopisujmy nic i nie przekreślajmy odręcznie, bo to nieestetyczne.
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.